Stamcellsryktet – EHV-drabbade Skånsta Ryttare dementerar

Efter årets svåra EHV-1-utbrott som hårdast drabbat Skånsta Ryttare utanför Stockholm med flera döda hästar, har rykten om att de sjuka hästarna använts i stamcellsforskning florerat i sociala medier. Nu kommentera ridklubbens styrelse stamcellsryktet.

Nyligen godkändes det första stamcellsläkemedlet för häst av EU-kommissionen. Stamcellsforskningen har alltid varit omdebatterad och just när det gäller forskningen på häst uppdagades oegentligheter på Karolinska Institutet, där en forskare haft ett lab för att forska på cancer och TBC för människor men använt det för ett stort forskningsprojekt på stamcellsläkemedel för häst. Forskaren är, tillsammans med bland andra en känd ryttarprofil, delägare i ett bolag där även en välkänd veterinär tidigare var delägare. Ryttarprofilen har genom en familjemedlem anknytning till Skånsta Ryttare.

Efter det svåra utbrottet av EHV-1, där Skånsta Ryttare drabbades svårt av den neurologiska varianten av viruset och fyra hästar dog, har rykten om att Skånsta Ryttares hästar skulle ha utnyttjats i forskningen florerat i sociala medier.
Nu kommenterar Skånsta Ryttares styrelse ryktena om att stamceller hämtats från ridklubbens hästar, vilket skulle ha försvagat deras immunförsvar: ”Ryktet är lika elakt och illvilligt som det är dumt. Styrelsen dementerar å det bestämdaste det påstådda förfarandet!”

 

Hela kommentaren från Skånsta Ryttares styrelse:
17 APR 2019 08:36
Det har kommit till vår kännedom att det florerar rykten, som gör gällande att våra ridskolehästar utnyttjats i samband med stamcellsforskning. Det påstås att vi låtit ett företag hämta stamceller från våra hästar och ponnyer.

Förfarandet ska enligt ryktet ha försvagat hästarnas immunförsvar och vara anledningen till att vi drabbats så hårt vid utbrottet av herpesviruset EHV-1. Ryktet är lika elakt och illvilligt som det är dumt. Styrelsen dementerar å det bestämdaste det påstådda förfarandet!

För den som inte känner oss och vår verksamhet vill vi informera om att vi är en ridskola i en av Stockholms norra förorter. Vi bedriver lektionsverksamhet och till hjälp har vi ett 40-tal hästar och ponnyer, som strävsamt arbetar på. De är våra arbetskamrater och vi förlitar oss på varandra. Här bedrivs ingen forskning eller veterinär verksamhet.

Vi har sedan i januari levt med ett dödligt virus. Det har påverkat oss på många olika vis, inte minst har vi varit tvungna att ställa in all vår verksamhet. Vi har förlorat flera hästar och kommer antagligen att förlora några till, som inte kommer att hämta sig efter sin sjukdom. Den som i detta läge finner det acceptabelt att starta den här typen av rykten kan vi endast beklaga. Vi menar att detta är i det närmaste förtal och det gör oss oerhört bedrövade att ens behöva gå ut med denna dementi.

Om ni har några frågor ber vi er att vända er till ordförande Liselott Enström (076-025 1700) eller

vice ordförande Ulrika Håkansson (070-371 4028)

Skånsta Ryttares hemsida > > >

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.