My Jeppson Lindkvist

Starka reaktioner på SVT:s inslag om tystnadskulturen i ridsporten

Efter att SVT berättat om Svenska Ridsportförbundets avstängning av dressyrdomaren My Jeppson Lindkvist för att hon namngivit män i ett forum på nätet har reaktionerna varit många.

Organisationen Safesport Sweden har fått ta emot många reaktioner efter att SVT berättat om dressyrdomaren My Jeppson Lindkvist som stängdes av efter att hon namngivit män i en diskussionstråd på nätet om övergrepp inom ridsporten. Det handlade flera personer som inte varit polisanmälda eller dömda för något övergrepp, men som hon anser utnyttjat tjejer som varit i beroendeställning.

Enligt ridsportförbundet har hon brutit mot förbundets värdegrund.

– Det är både glädjande och lite deprimerande att folk hör av sig till oss, och att de tycker att vi behövs, säger Johan Peterson Aldergren som är ordförande.

Safesport Sweden bildades i våras för att motverka all form av mobbning, trakasserier, pennalism, psykologiska övergrepp, fysiskt och sexuellt våld inom barn- och ungdomsidrotten.

– Det är många från ridsporthållet som vill berätta sin historia, men det är också ganska många som hört av sig från andra idrotter. Man känner igen sig och har ett uppdämt behov av att prata med någon, säger Johan Peterson Aldergren.

De som hört av sig berättar att de känt sig avfärdade när de försökt lyfta problem inom sin idrott.

– Många upplever att de försökt slå larm om olika missförhållanden under lång tid, att de inte hittar rätt kanaler för det och att de försökt om och om igen och ingenting händer.

Johan Peterson Aldergren menar att idrotten i stort misslyckas med att motverka missförhållanden där enskilda idrottsutövare, ofta barn, far illa. Då söker man andra vägar.

– När de traditionella, etablerade och officiella kanalerna inte fungerar så söker man alternativa vägar att få till en reaktion och det är väl det som hänt i det här ridsportfallet. Det blir sociala medier istället.

Safesport Sweden har engagerat sig i My Jepssons ärende och stöttar henne juridiskt.

Se klippet hos SVT där Safesport berättar varför de tagit sin an hennes fall > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.