Foto Rolex/Guillaume Mégevand

Steve Guerdat: Hästarna lär dig något om dig själv

Genom sin sponsor har världsettan i hoppning Steve Guerdat bjudit in en stor grupp journalister till sin vackra anläggning i Schweiz.

”Det är svårt att förklara vad ridning är. Det är något som jag tror att jag känner, inte något jag gör. Som ryttare utvecklar jag en relation med mina hästar och med tiden lär jag känna dem. Det är som relationen med en vän. Du behöver inte fråga ’Hur mår du?’, utan det är något som du ser direkt i deras uttryck och som ryttare måste jag anpassa mig.”

Världsettan i hoppning sedan nio månader tillbaka, Steve Guerdat, har via sin sponsor bjudit in en stor grupp journalister från hela världen till sin fantastiska anläggning i Elgg, Schweiz. Det är en idyllisk plats, omgiven av gröna kullar och fält.

Steve Guerdat kallar ridningen för en dialog där han ställer frågor och hästarna svarar.

Han är övertygad om att hästarna vet att de är idrottare och tycker om att tävla. ”De vill visa upp sig, visa hur bra de är”, säger han.

Han talar också om att aldrig ta ut sin frustration på hästen, att ha tålamod och berättar om sin uppväxt. Pappa Philippe (känd tränare och idag ledare för Brasiliens landslag) tvingade honom att fortsätta trots att han blev utesluten varje gång. När han äntligen fullföljde några rundor fick han en bättre häst.

Vad gäller tålamod så tycker han det är bra att vänta innan man sätter mer press på hästen. Om man väntar tills den är tio år får den en längre karriär.

”Kärleken till hästarna är det viktigaste. Och vad jag verkligen älskar med hästarna är att de är din bästa lektion i livet. Inte bara lär de dig något om dem själva varje dag, utan också om dig själv.”

Foto Rolex/Guillaume Mégevand
Steve Guerdat och hans nya SWB-stjärna, åttaårige Albführen’s Maddox. Foto Rolex/Guillaume Mégevand
Steve Guerdat och hans nya SWB-stjärna, åttaårige Albführen’s Maddox. Foto Rolex/Guillaume Mégevand
Steve och hans superstar, SWB-stoet Albführen’s Bianca. Foto Rolex/Guillaume Mégevand

Foto Rolex/Guillaume Mégevand

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.