Foto Privat, JJ Horses

Stoet kom för inseminering – födde ett föl inom ett dygn

När Camilla Therese Tafjord lämnat sitt sto till inseminering fick hon plötsligt ett samtal – hon fölar.

Camilla Therese Tafjord i Norddal i Norge hade flera gånger låtit veterinär undersöka stoet Verona (e Negro) efter betäckningen med Total Hope, med samma besked – att hon var tom.
Häromdagen lämnade hon stoet till JJ Horses för inseminering, när hon plötsligt fick ett telefonsamtal om att stoet skulle föla när som helst. Camilla Therese blev såklart jätteglad men det var något av en chock.
– Det var en verklig överraskning och nu är flera månaders deppande bortkastade, säger Camilla.

Verona är ett norskt halvblod (Norsk Varmblods ridehest), född 2002. Hon har haft en lång och fin karriär inom dressyr och även gått internationella klasser.
– Jag köpte Verona våren 2018, i första hand för att avla på henne, berättar Camilla. Hon dök upp på finn.no och jag föll pladask för henne. Jag köpte henne helt och hållet på stammen, hon har visat sig bra i sporten och som bonus är hon skimmel!
– Redan innan jag köpte henne visste jag att det var Total Hope jag ville betäcka med. Jag blev otroligt nöjd när hon hade varit på JJ Horses 2018 och hon konstaterades dräktig med Total Hope.
– Jag hämtade hem Verona, men när hon undersöktes efter 90 dagar fick jag besked om att hon var tom. Hon hade troligen kastat fölet. Jag blev jätteledsen.
– Efter att ha bearbetat sorgen lät jag kolla henne en gång till några veckor senare med en annan veterinär. Jag kunde inte förlika mig med tanken på att hon hade kastat, jag måste vara säker. Den nya veterinären gav samma besked – hästen var tom.
Verona har haft en gaffelbandsskada.
– Prognosen för att komma tillbaka i tävling har varit dålig. Därför tänkte jag först låta henne slippa, men jag tyckte så mycket om hennes temperament. Jag satte henne i rehabilitering och tänkte att hon kunde vara en fin häst att rida på. Efter nyår fungerade hon väldigt bra och jag började fundera på att tävla. Men samtidigt hade hon blivit ganska rund, så jag lät kontrollera henne en gång till för att försäkra mig om att hon verkligen var tom – och det var också det besked jag fick.
Hon har varit igång på medelnivå till i april. Då fick hon gå ner i träning tills jag skulle köra henne till JJ Horses igen för en ny betäckning. Jag hade inte sett några andra tecken på att hon skulle vara dräktig, inte sett någon spark eller något på juvret. Det var bara det att hon aldrig visade brunst och att hon blev tjock.
Har hon fått föl tidigare?
– Jag vet inte om hon har haft föl tidigare, möjligtvis ett, men troligen inte.
Hur kommer det sig att veterinärerna inte har kunnat se att hon var dräktig?
– Jag kan inte säga så mycket om det. Jag vill inte hänga ut någon. Här där jag bor är vi helt beroende av de få veterinärer som praktiserar i området och jag vill ha en bra relation till dem.

– Idag har jag lärt mig att man kanske ska lita på sin magkänsla oavsett vad vetenskapen säger.

Fölet har redan fått sitt namn: Valentino’s Totally Unexpected.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.