Peder Fredricson och H&M Christian K

Stor intervju med Peder: ”Den som kan se nya möjligheter går ur krisen starkast”

När Peder Fredricson är hemma under coronapausen städar han, målar och spelar padel med sonen – och testar lite nytt med hästarna, som klickerträning!

– Nu har man tid att reflektera över vad man kan träna på och hur man kan bli bättre.

Peder Fredricson och H&M Christian K
Peder Fredricson och H&M Christian K. Foto Marielle Andersson Gueye

Peder Fredricsons liv har blivit väldigt annorlunda nu när pandemin gjort att alla tävlingar ställts in och hästar och ryttare isoleras hemma på sina gårdar. På hans Grevlundagården råder dock ingen totalisolering, men ändå har det mesta stannat av och det är inte en massa besökare som kommer och går.

– Det är mycket lugnare, säger Peder.

Och hela grunden för verksamheten står stilla.

– Det är inga tävlingar och inga hästar till försäljning. Det är helt dött nu. Det är också dött för att det är ingen som ser hästarna nu. Det är ju tävlingarna som är skyltfönstret.

Men däremot kan de mycket väl komma att köpa någon häst.

– Det kan hända att vi köper om tillfället är rätt och i så fall här hemma i Sverige. Kanske yngre hästar som vi köper på härstamning och löshoppning från folk som vi känner.

Mer tid med familjen

Den stora vinsten för Peder är att han nu får mer tid med familjen, något han inte varit bortskämd med de senaste, intensiva åren. De två äldsta barnen går i skolan, men yngste sonen är hemma.

– Jag har precis varit och spelat padel med min son. Jag passar på att vara med familjen och fixa iordning lite på gården, måla lite och göra sådana saker som man inte hinner annars. Vi har haft ganska fullt upp med att göra alla projekt som man inte hunnit innan, städat och fixat med bommar. Vi brukar ta in hjälp men eftersom vi vill hålla nere kostnaderna så har vi gjort allt själva istället. Underhåll och sådant.

Det märks att Peder Fredricson hunnit koppla av. Han skrattar ännu mer än vanligt under intervjun och tar sig god tid med sina svar på mina frågor.

Tufft ekonomisk – drar i handbromsen

Hur länge klarar ni det ekonomiskt, hur länge kan ni leva så här?

– Nu har vi dragit i handbromsen så vi har dragit ner till ett absolut minimum av utgifter. Vi har inte sagt upp någon personal ännu. Vår största utgift är personalen, men samtidigt har vi så bra personal så vi vill ha kvar den när allt drar igång igen.

Men ni har väl också möjlighet att korttidspermittera?

– Det har vi gjort faktiskt, vi har dragit ner på arbetstiden lite men vi har alla kvar.

Peder Fredricson och H&M Christian K
Peder Fredricson och H&M Christian K. Foto Marielle Andersson GueyePeder Fredricson och H&M Christian K

Måleriet går rätt dåligt

Tidigare har Peder målat, i nästan hela sitt liv. Men de senaste årens stora satsning på tävlande i den absoluta världseliten har inte lämnat någon tid över för det. Nu målar han lite varje dag.

Hur går det med måleriet, det är man ju nyfiken på så klart?

– Det går rätt dåligt just nu (skrattar), men det ska det göra. Det tar ett tag att komma in i det. Nej, det går inte jättebra nu, men jag gör lite varje dag, jag målar lite varje dag,

– Man får inte ha för höga förväntningar i början. Det är lite avkoppling, lite trevligt. Sedan får vi se om det blir något av det. Jag låter grejorna stå framme på ett bord och målar en stund varje dag.

Ett konstigt vakuum

Har du funderat på hur ditt liv skulle se ut om det blir ett ännu längre uppehåll?

– Nej, faktiskt inte, för väldigt många är det här ett konstigt vakuum, framförallt för mig eftersom det är så himla stor omställning, jag brukar aldrig vara hemma på helgerna i vanliga fall. Varje onsdag eller torsdag åker jag iväg och sedan är jag hemma söndag natt. Sedan är det full fart måndag, tisdag, onsdag.

– Samtidigt uppskattar jag verkligen att vara med mina barn och min familj och nu hinner jag med saker som jag aldrig skulle kunna göra annars, som att spela padel. Så inget ont som inte har något gott med sig.

– Men man är inte på väg någonstans och det händer ju ingenting. På sikt är det inte hållbart att leva som vi gör, det kommer inte in några pengar.

Så kan hästvärlden förändras efter pandemin

Många tror ju världen aldrig kommer att bli sig lik igen, åtminstone i många branscher. Tror du att hästvärlden kommer att förändras?

– Jag önskar att vi också kunde göra några positiva förändringar, hoppas att det blir det.

– Jag kan tänka mig att i många andra branscher, där man flyger upp till Stockholm för att ha ett möte, ser man nu att man lika gärna kan ha det över Skype. Jag hoppas att den här krisen gör att det här halvt onödiga flygandet försvinner.

– Och jag kan tro att den nationella sporten gynnas av det här. För Sverige vore det bra om vi kunde bygga upp en riktigt bra sport här hemma. Vi har bra ryttare, hästar och tävlingsplatser. Jag är inte säker på att alla behöver åka ut och tävla internationellt.

– Den internationella toppsporten kommer alltid att kräva att man reser. Men det har ju varit väldigt mycket svenskar som legat i Arezzo, Sunshine Tour, Oliva och Lanaken och man kan fråga sig om det verkligen ger så mycket. Det är en enorm kostnad, väldigt mycket pengar. Eftersom alla åker iväg blir det inte så mycket kvar här hemma, sporten urholkas litegrann.

– Man kanske lika gärna kan ligga i Skåne i två veckor.

Man måste lära av krisen

Peder tror att det är viktigt att ta vara på den här pausen och använda den till något konstruktivt.

– Vi måste försöka lära av det här och se framåt. Jag tror ofta att när man är mitt uppe i en prestationsfas, då har man fullt sjå att göra det man gör, för att vara kvar på den nivån man är. Man kanske inte vågar pröva på så mycket nya saker.

– Nu är vi i en fas där det inte handlar om prestation. Då kan man komma in i en utvecklingsfas. Då har man tid att reflektera över vad man kan träna på och hur man kan bli bättre. Man kan komma på nya idéer och pröva nya grejor. Det gäller att kunna se nya möjligheter. Den som kan se dem kommer att vara den som går ur den här krisen starkast.

– Just nu så vet vi inte när det kommer att dra igång. Jag hörde någon som sa att det inte kommer att vara några FEI-tävlingar förrän i september, jag vet inte om det stämmer. Istället för att oroa sig för det så kan man se till att vara positiv, anpassa sig och se till att man är spelbar när det drar igång.

Kräver tid att bygga upp hästarna igen

Hur ser formkurvan ut för hästarna när det blir en paus på det här sättet?

– De äldre hästarna som har nått mästerskapsnivå, de behöver inte hålla på och hoppa så mycket nu,. Det kanske är flera månader tills de ska tävla igen. De yngre hästarna och hästarna som är på väg upp, dem kan man utveckla ändå. Dem kan man hoppträna hemma och stärka.

– De äldre hästarna har varit utan tävlingar ett tag och ju längre de är borta från tävling och hoppning, desto längre tid tar det att komma tillbaka och bygga upp sig igen. Jag tror ju inte att FEI kommer att säga från en vecka till nästa att ”Nu kör vi!”. Jag tror att de kommer att säga i väldigt god tid innan. Antagligen kommer de att komma igång senare snarare än tidigare. Men jag tror att det nationella tävlandet kommer att komma igång tidigare.

Hur lång tid tar det att gå från paus eller utvecklingsfas till prestationsfas?

– Det beror lite på vad de har för paus. Om man håller igång dem, tar en liten tur i skogen, håller dem bra i hull och med bra grundkondition så tar det inte så lång tid. Men skulle man bara släppa ut dem på bete och de kommer in lite tjocka och otränade, då tar det lika lång tid att bygga upp dem som de har varit lediga.

– Om man håller dem i arbete så handlar det om några veckor.

– Man får ju se lite på hur man gör själv, som människa. Man håller igång med lite promenader, håller kroppen iordning och ser till att vi inte blir för tjocka.

Peder Fredricson och H&M Christian K
Peder Fredricson och H&M Christian K. Foto Marielle Andersson Gueye

Blir inte tjock

Hur går det för dig, du höll ju diet en gång förut?

– Nu håller jag igång ändå, kör padel och har fysträning med SOK. Men absolut, vi måste också hålla formen. Jag kan tänka mig att det är många som sitter i karantän och inte kan röra sig så mycket som lägger på några extrakilo.

Hur fungerar det egentligen, när man har de här 1.60-hästarna på mästerskapsnivå… Är de liksom färdiga? Man utvecklar dem inte längre?

– Bra fråga, det är också lite nytt för mig, jag har ju varit inne i den här tävlingssvängen så länge.

– Vi som är tävlingsryttare har ett system hemma där man håller hästarna igång och sedan åker man på tävling. Där får man svar på vad man behöver träna på och så tränar man på det hemma till nästa tävling. Tävlingen är ju lite vår referens, vår avstämning på vad man behöver träna på. Man tränar på saker som man har användning för i sporten. Det är väldigt viktigt. Man vill inte slita på hästen med saker som man inte har användning för på tävling.

Prövar många nya idéer

Jag har förstått att du har en hel del nya idéer som du prövar?

– Jag har alltid en massa nya idéer och tankar. Nu håller jag på att experimentera med att rida några hästar utan skor. Det var skillnad förr i tiden när vi red på lite sämre underlag, Men nu med de här fina fibersandunderlagen så tror jag att det inte sliter så mycket på hovarna. Jag ska pröva och se om det kan hjälpa hästens hållbarhet på sikt.

Har du pratat med franske ryttaren Julien Epaillard som är känd för att ha flera barfotahästar?

– Ja, mycket! Han är väldigt positiv och han vinner ju väldigt mycket. (Julien Epaillard vann varje helg i år medan säsongen ännu var igång – storsegrar i Doha, Bordeaux, Basel, Amsterdam och Oliva./Reds anm)

– Jag tror att en del av att vara tävlingsryttare är att våga pröva nya saker. Så nu har jag tagit några hästar som jag prövar det på och än så länge känns det bra.

– Jag tror att friktionen mot fibersanden blir bättre och att hoven kan röra sig bättre. Med skor tror jag att det hugger mer i underlaget. Men som sagt, jag är ingen expert på det. Jag tycker bara det är intressant att pröva.

Testar klickerträning

Har du fler idéer som du prövar?

– Jag håller på att pröva lite klickerträning, positiv förstärkning och se om vi kan ha nytta av det i vår sport. Har läst lite böcker om det och det är intressant.

– Jag har precis börjat med det, mest på skoj. Det är ju något man tränar hundar med mer De flesta ryttare inklusive mig själv tränar på ett annat sätt i vår sport, inte så mycket med positiv förstärkning. Men jag tycker det är intressant att se om det kan motivera hästarna, om man kan komma lite längre i kommunikationen. Jag har inget svar på det, men det är intressant att leka lite med det och se om man kan hitta lite utveckling. Sådana saker har man mer tid för nu när det inte är tävling.

– När det är tävling är det fullt fokus på resultat, nu har vi tid att leka med lite andra saker.

Väger utrustningen

Utrustningen är också något som Peder ser över.

– Jag har alltid lite projekt på gång. Jag försöker hitta en riktigt lätt magplatta. Jag vägde hela min utrustning precis innan sista tävlingen och då såg jag att jag har slimmat ner allt i utrustningen men att magplattegjorden fortfarande väger oproportionerligt mycket. Jag tror att man kan få ner den med minst ett kilo. Vi är ganska traditionella i våra material än så läng. Jag tror att man kan utveckla lika bra produkter som väger hälften så mycket.

– När hästen ska hoppa, ska den upp i luften med ryttare och utrustning och allting. Då är det avgörande hur mycket allting väger. Många av de bra hästarna är ju relativt små och det är ganska stor tyngd de ska upp med och speciellt jag som är rätt lång måste ha lätt utrustning. Det blir ganska många kilo i slutändan och det tror jag kan spela rätt så stor roll.

Det går alltmer mot mindre hästar?

– Det skulle jag också säga att det gör. Ofta är de snabbare och lite vigare. Och de håller bättre. Man ska komma ihåg att hästen landar också med sin egen tyngd efter språnget. Det är också hästens egen tyngd som ska tas upp av benet i varje landning. Det är ju ett ben de landar på. Det handlar mycket om hästens hållbarhet. Det är däröfr jag tycker det är så intressant med friktionen mot underlaget.

”Hoppas att man gjort något bra av den här tiden”

Har du hittat nya projekt utanför gården?

– Jag har inte hoppat på några nya projekt, men jag har jag varit på möten på Bollerup i min pappas hållbarhetsprojekt. Det var mest för att min pappa är ju äldre och vi vill inte att han ska vara ute bland folk.
Peders far Ingvar Fredricson är veterinärprofessor och driver tillsammans med Hästen i Skåne ett hållbarhetsprojekt.

Du har inte hoppat in i Lisens många businessprojekt? (Peders fru Lisen Bratt Fredricson driver förutom gården flera  företag, bland annat webshopen Get the Gallop, tävlingarna Jönköping Horse Show och auktionen för 3-åriga hopphästar, Sweden Select Horse Sales).

– Inte mer än att jag supportar henne i dem, står bakom henne, men det är hennes projekt.

Peder är fortsatt vid gott mod, även om han nog börjar längta tillbaka till det vanliga livet.

– Man får försöka hålla sig positiv och det här kommer att ta slut förr eller senare och då är man tillbaka till det vanliga. Då får man hoppas att man har gjort något bra av den här tiden. Mig går det ingen nöd på – och peppar, peppar, inga sjuka i min närhet. Det är ju det viktigaste av allt.    • • •

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.