Isen är förrädisk för hästar. Under lördagen gick ytterligare hästar genom isen och dog.

Stor räddningsinsats – fyra hästar genom isen

Det var i närheten av Agunnarydssjön i Småland som fyra hästar gick igenom isen i ett dike under lördagen. Enligt räddningstjänsten har hästarna gått på isklädda diken och rasat igenom.

Tre av de drabbade hästarna kunde räddas ur vattnet medan den fjärde hästen tragiskt dog på plats. Enligt räddningstjänsten var två av de räddade hästarna pigga, medan den tredje var något slöare. Man bedömer dock att alla tre ska ha klarat sig utan bestående skador, berättar räddningstjänstens insatsledare Marcus Walldén för P4 Kronoberg. 

– Vi hoppas och tror att det gått väl med hästarna, säger Walldén.

I radioinslaget nedan kan du höra hans berättelse om insatsen och tankarna kring hur mycket man kan göra för att rädda även djurliv.

Det är inte första gången i år hästar går igenom isen med dödlig utgång. För mindre än en vecka sedan gick två hästar genom isen i Gräsö utanför Öregrund i Uppsala län. Räddningstjänsten lyckades att få upp en häst ur vaken, men den var för nedkyld och avled. Den andra hästen försvann ner i vattnet och hittades inte.

Räddningstjänsten Syd har gått ut med en uppmaning på sociala medier. Det handlar om att hägna in vinterhagar tillfälligt så hästar inte kommer åt isen. Klippet hittar du nedan.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.