brand

Branden i naturbruksgymnasiet: ”Elever gjorde en riktig hjältebragd”

Inatt bröt en kraftig brand ut vid Naturbruksgymnasiet i Vreta kloster utanför Linköping. 130 djur befaras ha brunnit inne. Elevbostäderna är oskadda och hästarnas stall ”ser okej ut” enligt Stefan Hagdahl vid Räddningstjänsten.

[Uppdaterad 11.00]
Cirka 100 kor och 30 kalvar befaras ha brunnit inne när Naturbruksgymnasiet i Vreta kloster utanför Linköping inatt drabbades av en stor brand.

Två internatelever på skolan som kom hem sent på natten var de första att upptäcka att det brann och gjorde en viktig insats.

– Ja, de gjorde en riktig hjältebragd, säger rektor Elisabeth Bringer Hallberg till SVT.
– De tog reda på var det brann och hjälpte till med att förhindra brandspridningen.

Vid 6.30 imorse var branden under kontroll, men eftersläckning pågår fortfarande. Ett stort gnistregn gjorde att flera byggnader, däribland hästarnas stall var i fara.

– Några stall med hästar ska se okej ut, sen är det andra stall med djur som vi inte lyckats rädda, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten till SVT.
Elden ska inte ha nått elevbostäderna. Räddningstjänsten gick dock ut och uppmanade boende i området om att hålla sig inomhus och stänga ventilation och fönster på grund av den kraftiga rökutvecklingen, så det återstår att se hur hästarna drabbats av röken.

Strax efter klockan 3.30 larmades Räddningstjänsten Östra Götaland larmades om branden med automatlarm,flera personer hade också ringt SOS Alarm. I det svåraste skedet arbetade 25 brandmän med att få kontroll över branden. De antända byggnaderna får brinna ut och kommer inte att släckas, eftersom man inte vill förstöra bevismaterial för polisen. Brandmännen fokuserar på att hindra spridning av elden.

Alla mjölkkor brann inne och skolan måste hålla stängt resten av veckan. Eleverna har skickats hem.

Läs mer hos SVT > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.