Storbrand på hästgård – flera byggnader förstörda

Under fredagen utbröt en stor brand på en hästgård i Härkeberga utanför Enköping. 14 brandbilar och personal från flera brandstationer lyckades framåt kvällen få branden under kontroll.

Larmet kom strax före klockan 15 om att flera byggnader på en hästgård i Härkeberga utanför Enköping brann. Det var totalt omkring 1600 kvadratmeter som eldhärjades. Av gårdens sex byggnader är tre förstörda.
– Det är tre byggnader av sex som brinner, sa ledningsbefäl Tommy Wållberg vid Räddningscentral mitt till SVT, strax efter att ha anlänt till platsen.

De tre byggnaderna som brann var angränsande till varandra.
– Det handlar om en verkstad med tillhörande uppställningsplatser och sådant, sa Henrik Jynnesjö, ledningsoperatör till SVT.

14 brandbilar med personal från Enköping, Bålsta, Fjärdhundra och Örsundsbro kallades in för att bekämpa branden. Efter intensivt arbete från den stora styrkan med brandmän lyckades man stoppa branden och hindra spridning till bostadshus och övriga byggnader. De eldhärjade byggnaderna är dock förlorade.
– Det går inte att rädda någon byggnad, säger Albin Carlberg, vakthavande brandingenjör till P4.

Inga hästar eller människor skadades i branden. Under fredagskvällen var branden under kontroll.

– Spridningsrisken är minimal just nu, sa Ulf Tholén, ledningsoperatör, till SVT vid 19.30-tiden.
– Fem bilar är kvar just nu. De kommer strax att lämna och minst en styrka blir kvar för eftersläckning av glödbränder och för att titta så att det inte sprider sig.

Polisen har varit på plats och skrivit en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Så snart det är möjligt kommer en teknisk undersökning att genomföras.

Brand på hästgård i Härkeberga, Enköping, 2020-09-11

Publicerat av utryckning-uppsala.se Fredag 11 september 2020

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.