Storbrand på Mathilda Karlssons anläggning – stallet brann ner till grunden

Natten till idag torsdag bröt en enorm brand ut på anläggningen Grönwohldhof där Mathilda Karlsson arbetar och har sina hästar.

Anrika Grönwohldhof har brunnit natten till idag. Av okänd anledning började ett stall på anläggningen brinna och larmet gick till brandkåren omkring 02.30. Flammorna steg snabbt upp från byggnadens tak.
Hela stallet övertändes och brann helt ner till grunden. Branden spred sig också till en angränsande byggnad med bostäder som antändes.
Enligt polisen skadades inga människor.

26 hästar kunde räddas ur stallet, men två hästar omkom i lågorna.

Flera brandkårer från de omgivande samhällena kallades in och 70 brandmän kämpade tillsammans för att besegra den enorma eldutvecklingen. De lyckades förhindra spridning till ytterligare byggnader.

 

Grönwohldhof byggdes på 1970-talet av Otto Schulte-Frohlinde som ville skapa sin drömanläggning. Platsen blev världsberömd kanske framförallt genom Herbert och Karin Rehbein som höll till här och den legendariska hingsten Donnerhall. En lång rad av världens främsta dressyrryttare har tränats och utvecklats här. Therese Nilshagen är en av dem som arbetat och tränat där.
2012 togs anläggningen över av Manfred von Allwörden.

Kristianstadstjejen Mathilda Karlsson startade sin karriär som praktikant hos Rolf-Göran Bengtsson och började sedan jobba hos honom direkt efter studenten. Hon var där ett år och träffade sedan Manfred von Allwörden. De blev ett par och tillsammans byggde de upp Grönwohldhof till en jättebusiness med 300 hästar och cirka 140 föl per år.
Trots att Manfred och Mathilda inte längre är ett par har de fortsatt att jobba tillsammans. Sedan ett par år tillbaka har dock Mathilda primärt fokuserat på sin egen tävlingssatsning med målet att rida OS för sitt födelseland Sri Lanka – hon gick då över till lankesiskt medborgarskap.
Enligt uppgift är Mathildas stallbyggnad på Grönwohldhof oskadad.

Läs mer om Mathilda här i en tidigare intervju > > >

.
På torsdag morgon försökte brandmännen fortfarande släcka det sista av elden.
Polisen har inlett en undersökning av platsen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.