Foto Bengt Ekblom

Storsatsning på westernridning i Sverige

Med en ny cup i westernridning hoppas Western Riders Association of Sweden nå ut med sporten till fler,

Western Riders Association of Sweden och Sveland Djurförsäkring lanserar en ny cup för att försöka nå ut med westernridningen på bred front i Sverige. Cupen kommer att avgöras på tio orter i Sverige och ska ha en nivå som gör att många kan delta.

– Man kan tävla i närmare olika 30 grenar, alltifrån ridgrenar som påminner om dressyr till boskapsklasser och tidsgrenar, berättar Joakim Erlandsson från Western Riders Association of Sweden iett pressmeddelande.

Sveland Western Cup kommer att avgöras i fem grenar; Reining, Trail, Western Horsemanship, Ranch Riding och Showmanship at Halter.

– Med den här cupen hoppas vi kunna uppmärksamma westernridningens bredd och få fler nyfikna och vilja prova på sporten, säger Therese Wijkmark, affärsområdeschef häst på Sveland Djurförsäkringar.

Den nya cupen kommer att avgöras på C-nivå vilket skulle kunna översättas till regional nivå inom övrig ridsport, detta tillåter många ryttare att delta.

– Alla kan vara med oavsett ålder, kön, hästras eller bakgrund. Jag skulle vilja påstå att alla hästar kan fungera som westernhästar, mest framgångsrika blir dem som är lydiga, lugna, avslappnade och nyfikna på sina uppgifter, säger Joakim Erlandsson på WRAS.

För Sveland Djurförsäkringar är westernridning ett nytt grepp.

– Det här samarbetet ska bli så kul. Westernryttarna är en ny målgrupp för oss och kan vi hjälpa till så sporten får en nytändning så är det en seger för alla. Vi hoppas såklart också att ryttarna i grenen ska upptäcka våra fördelaktiga försäkringar, säger Therese Wijkmark.

Sveland Western Cup kommer att avgöras på följande orter:

6 april Morf anläggning Motala Gota Western Riders

1 maj Fristadsbanan Borås Western Riders Sjuhärad Borås

25-26 maj Ockelbo Ryttarförening Western Riders X-län

1-2 juni High Chaparral Show Arena High Chaparall Western Riders

8 juni Holmens Gård Rångedala Knallebygdens Western Riders

15-16 juni Rättviks gymnasium Körhallen Dala Western Riders

19-21 juli Sundsvalls Fältrittklubb Westernryttarna i Nedre Norrland

17 aug Dannero Middle West Riders

25 aug Bråtåkra Highland Western Riders

13-15 september FINAL Axevalla Skara Swedish Masters Allbreed by WRAS

Westernridning har funnits i Sverige sedan 70-talet. Årligen görs närmare 1000 starter inom Western Riders Association of Sweden i Sverige.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.