Skärmbild från Campden Auktioner och Maximillian på VM 2018 foto: Kim C Lundin

Stuteriet gick i konkurs – nu pågår nätauktion på hästarna

Nätauktion på hästar, föl och embryon blir allt vanligare men den här auktionen skiljer sig. Den erkända uppfödarens stuteri har gått i konkurs och nu säljs ett livsverk.

Nätauktion sista utvägen

I Danmark finns fler större uppfödare och stuterier relativt sett till Sveriges uppfödarkår. Ett av de anrika stuterierna Stutteri Jens Kvist som grundats och drivits av veterinären med samma namn har gått i konkurs. Den stora verksamheten med nära 50 hästar totalt, både avelston, unghästar och ridhästar går under klubban den 23 mars via den stora danska auktionsfirman Campen Auktioner.

Det är sällsynt med den här sortens nätauktion över en hel besättning. Konkursboets kollektion består bland annat av dräktiga ston och meriterade äldre ston. Alla är efter kända hingstar som De Niro Gold, Franziskus, Diamant de Semilly, Stakkato, For Romance, Hickstead White, Fahrenheit, Horzemix, Maximillian, Verdi, Chacco Chacco med flera. På stuterier ägnade Jens Kvist sig åt uppfödning av både dressyr-, hopp- och fälttävlanshästar och de är registrerade i tyska förbund de flesta av dem.

Framgångsrika uppfödningar

Från stuteriet vars verksamhet går mer än 20 år tillbaka kommer OS- och VM-hästen Exquis Clearwater. den godkände hingsten My WayochMaximillian. Just Maximillian (Old f – 01 e Carnute-Sioux de Baugy) rids av Anna Olsson, gick VM i Tryon med Marie Antonette Leviste för Filippinerna. De tävlade i Herning med flera placeringar i stora rundan.

De 48 listade hästarna har dokumentation i form av flera exteriörbilder, på pass och stamtavlor samt en del kommentarer om utbildningsstatus och andra speciella upplysningar.

Stuteri på Jylland

Gården med hästarna finns på Jylland i orten Gram söder om Herning. Även om det är en nätauktion med ganska många bud på flera av hästarna finns det möjlighet att se hästarna på plats. Flera av stona är dräktiga och reglerna för att transportera dräktiga ston innebär att det är viktigt att kontrollera när det är dags för fölning. Många av hästarna har redan filmer, veterinärintyg [utfärdat av annan veterinär], och röntgenbilder tillfogade till informationen om varje häst.

Den danska kronan står nästan i 1,45 till den svenska men det är troligt att priserna kommer att hålla sig mycket moderata.

Campen Auktioner.
Stuteri Jens Kvist

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.