Foto Fredrik Jonsving

Sunshine Tour: Orätt av FEI att stänga tävlingarna, inga smittade hästar

Sunshine Tour i spanska Vejer de la Frontera går ut med hård kritik mot FEI i ett pressmeddelande. Det var fel att stänga tävlingarna, man hade inga smittade hästar och konsekvenserna för ridsporten är förödande.

Arrangörerna av Sunshine Tour har skickat ut ett pressmeddelande där de rapporterar att båda hästar med misstänkt herpes testade negativt och där de kritiserar FEI, internationella ridsportförbundet.
När EHV-1 drabbade spanska tävlingarna CES Valencia gick FEI ut med ett tävlingsstopp för tio europeiska länder, däribland Spanien. Sunshine Tour i Vejer de la Frontera var dock en av de tävlingsplatser man undantog som en ”bubbla”. Där hade ett stort antal hästar vistats en tid och genom att stänga tävlingsplatsen och inte släppa in några nya hästar vore det möjligt att skydda alla på plats för smitta och ändå kunna fortsätta tävla.
Detta ändrades dock snabbt och FEI stängde tävlingen.

Arrangörerna beskriver i detalj vad de anser har hänt de senaste dagarna på tävlingsområdet Sunshine Tour i Vejer de la Frontera – och deras bild överensstämmer inte med FEI:s.

I pressmeddelandet hävdar man att de två sjuka hästarna som det rapporterats om att man haft på tävlingsplatsen upprepade gånger testat negativt för EHV-1.

Arrangörerna skriver:

Stoet Agnetha Z hade neurologiska symptom den 4 mars, men hade då redan varit i karantän sedan 26 februari på grund av feber. Stoets PCR-test var negativt. Ytterligare ett blodprov togs och stoet fick intensivvård.

Samma dag, 4 mars, kallade spanska ryttarförbundet till ett möte där arrangörerna, FEI och flera spanska myndigheter deltog. Resultaten av stoets andra blodprov var ännu inte tillgängliga. FEI gick ”efter intensiva diskussioner” med på att låta touren fortsätta fram till söndagen, men ställa in de tre sista veckorna.

Morgonen därpå, 5 mars, meddelade tourens ansvariga veterinär att ännu en häst hade neurologiska symptom, dock inte feber. Hästen sattes under observation.

På eftermiddagen fredagen den 5 mars kallades ytterligare ett möte, där FEI informerade arrangörerna om sitt beslut att avbryta tävlingarna omedelbart.
FEI ska då ha begärt att ryttarna inte skulle informeras om detta beslut förrän klockan sex på lördag morgon den 6 mars.

Arrangörerna protesterade mot det: ”Det vore oärligt att inte informera ryttarna”.

Under detta mötet tog man emot resultatet av det andra blodprovet från stoet Agnetha Z. Det var negativt, vilket omedelbart kommunicerades till deltagarna i videokonferensen.

FEI ville avbryta videokonferensen för att återuppta den senare.

”Innan videokonferensen avslutades bad vi alla betänka att vi befann oss i en mycket bättre situation med två negativa tester och inga positiva och att det inte var berättigat att avsluta tävlingarna.”

Videokonferensen återupptogs aldrig och i ett officiellt pressmeddelande meddelade FEI att tävlingarna nu avslutades.

Arrangörerna berättar också att man fick en officiell bekräftelse från det ansvariga laboratoriet att testerna på båda hästarna var negativa, både för EHV-1 och EHV-4.

Arrangörerna är mycket kritiska till det som skett och pekar de förödande konsekvenserna för de ryttare som behövt delta för att uppnå minimiresultat för OS och EM, för effekterna på världsrankingen och på hästhandeln som redan drabbats svårt av coronapandemin.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.