Svåra olyckor och hästar som fått avlivas – stor granskning av hästaffärer

Tidningen Sydsvenskan fortsätter idag söndag sin granskning av hästköpen som slutat i domstol. I fredags publicerades den första delen, där vi fick möta ett antal unga tjejer som köpt hästar av Bjarke Laustsen på Gunnarlunda och sedan fått avliva dem. Idag fortsätter reportaget, där bland andra Ridenews bloggare Camilla Ivarsson medverkar.

Reportrarna besöker Bjarke Laustsens Gunnarlunda, där det står ett 50-tal hästar. Här har man också en rehabiliteringsanläggning förutom de hästar som man utbildar och utvecklar. Dressyrryttaren Jacob Nørby Sørensen arbetar här och tävlar hästar upp till Grand Prix.

Gunnarlunda har gjort många stora miljonaffärer i dressyrvärlden på allra högsta toppnivå, bland andra Amplemento som såldes till Antonia Ramel, hingsten Conde Nord DWB som såldes till Lauren Asher i USA, Alive and Kicking som såldes till Charlotte Dujardin förra året och Akeem Foldager, som såldes till Andreas Helgstrand i Danmark. (Akeem Foldager blev en egen story, då Helgstrand 2014 drabbades av en näthatstorm efter att hingsten påstods ha utsatts för misshandel. Andreas friades då av danska ridsportförbundet, men blev senare varnad efter andra incidenter och förlorade sponsoravtal. Akeem Foldager såldes sedan till danskamerikanskan Charlotte Jorst i USA.)

– Det är väldigt exklusiva varor, säger Bjarke i Sydsvenskans reportage. De är unika varenda en. Att utbilda en häst av toppkvalitet tar mellan fem och tio år.
Men artikeln i Sydsvenskan handlar inte om dessa hästar, utan om de billigare hästarna som framförallt sålts till unga ryttare.

Ebba Graversen berättar om hästen Edinyo som köps för 250.000 kronor från Gunnarlunda när hon är 17 år gammal, 2016. Han stegrar sig och verkar ha ont. Han veterinärundersöks och man hittar kissing spines och man menar att detta var ett dolt fel som fanns hos hästen när den såldes. Familjen testar alla möjliga behandlingar, men Edinyo får avlivas när ryggen inte blir bättre.
I domstol får Ebbas familj rätt mot Bjarke Laustsen. Bjarkes bolag döms att betala tillbaka köpeskillingen samt kostnader för behandling och rättegångskostnader. Men han vägrar i det längsta att betala och hävdar att Ebba förstört hästen, att hon helt enkelt var för dålig på att rida.

Sydsvenskan skriver att de senaste tio åren har högen med stämningsansökningar mot Bjarke Laustsen växt hos Helsingborgs tingsrätt. Flera fall där domstol fastslagit att hästarna haft fel vid försäljningen.
Trots att flera köpare fått rätt mot Bjarke i domstol har de haft svårt att få sina pengar. Bolaget som skulle betala har satts i konkurs.

17-åriga Elin Jadefeldt köper hästen Roger Moore från Bjarke Laustsen 2012. Hennes mamma blir fundersam och vill besikta hästen på en annan klinik men känner att Bjarke forcerar besiktningen och tar hästen till ”sin” klinik utan att låta köparna vara med vid besiktningen.
När de kommer hem med hästen fungerar det inte alls, andra dagen Elin ska rida sticker hästen i panik och hon ramlar av.
I Sydsvenskan berättar Elins mamma att veterinären menade att hästen var utdömd från början. De behandlade honom trots det, men avlivade honom sedan.

Bjarke Laustsen bjuder in HD och Sydsvenskan och vill att de ska skriva en artikel som varnar för oseriösa hästköpare. Han menar att det är märkligt att det alltid är de billiga hästarna som man hittar fel på och berättar att han inte längre säljer sådana hästar – det är fel kunder som köper dem.
– Det är ett riktigt övergrepp. För jag har verkligen sålt topp-, topp- topphästar till de här flickorna för småpengar. De har inte kunnat hantera dem. De har blivit erbjudna att få pengarna tillbaka. Men det har inte velat. De har velat dubbla eller trippla pengarna. Och det är inte rätt och rimligt, säger Bjarke i Sydsvenskans reportage.
Det han syftar på är att köparna velat ha ersättning för de kostnader de har haft för att behandla hästarna.

Bjarke Laustsen är inte ensam om att vara kritisk till hur konsumentköplagen fungerar när det gäller hästköp. Enligt den är säljaren ansvarig för fel som visas inom sex månader, om man inte kan bevisa att köparen orsakat felen – men Bjarke menar att rättssystemet havererat. Det är många som säljer hästar som upplever samma sak.
– Konsumentköplagen är gjord för varor som bilar och tv-apparater. Den är inte gjord för levande djur, säger han i Sydsvenskan.

Reportaget fortsätter med berättelsen om 17-åriga Emma Tegelskär, som köper hästen Americo för en halv miljon. Med honom kraschar hon 2016 mot en cementvägg när hästen rusar in i stallet och hon förs till sjukhus. Hon har en svår hjärnskakning, whiplashskador och trasiga nervtrådar och nu väntar tre år av smärtor, hon tvingas hoppa av gymnasiet, kan inte koncentrera sig.
Omedelbart efter olyckan kör Emmas mamma tillbaka hästen till Gunnarlunda. Bjarke erbjuder dem att ha hästen där för 15.000 kronor i månaden och försöka sälja den, eller att köpa tillbaka den för 200.000 kronor. Han menar att de ”förstört hästens rykte”.
Sydsvenskan kartlägger hästen Americos liv och finner att den har sålts vidare flera gånger och att en tävlingsryttare fått höra av en förmedlare att hästen ”är lite halvt galen och står på bakbenen.”

En annan person som medverkar i reportaget är Ridenews bloggare Camilla Ivarsson, som tränar och utbildar hästar åt kunder. Hon berättar att hon tröttnat på karusellen med skadade hästar, med köpare som kommer med hästar som inte funkar och vill att hon ska sälja dem åt henne, om hästar som lämnas till henne utan att hon får information om deras problem.

Det kan du läsa mer om i Camillas blogginlägg här:
Kriminell respektlöshet > > >

– Det är som att jag lånar ut min bil till dig, utan att säga att bromsarna inte funkar, säger hon i Sydsvenskan.
Hon berättar om ett fall där en häst sålts i Nederländerna för 3.000 kronor och sedan sålts som ridhäst i Sverige för 70.000 kronor. Hon berättar om hästhandlare som säljer dåliga hästar och låter köparen byta – till nya dåliga hästar. Till slut tröttas köparen ut.
Camilla Ivarsson efterlyser en certifiering av hästhandlare.
– Man ska inte få handla med hästar om man inte har uppfyllt vissa kriterier, säger hon.

Ridenews bloggare Sara Nilsson:
”Tyvärr handlar det oftast om dålig ridning. Jävligt trist att höra att man rider dåligt men tyvärr är sanningen ofta rätt tuff att höra ibland.” > > >

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.