SVA:s expert Gittan Gröndahl: ”Se över ert vaccinationsskydd”
Med anledning av nyheten om en ny form av influensa som ligger bakom utbrottet i Storbritannien bad vi SVA:s expert Gittan Gröndahl förklara. Kan smittan komma hit?
Hästinfluensa
Vid Statens veterinärmedicinska Anstalt, SVA, arbetar Gittan Gröndahl som tillförordnad statsveterinär i hästsjukdomar. Hon bedriver även forskning inriktad på infektionssjukdomar samt polyneuropati(* hos hästar.
De senaste dagarna har ännu ett fall av hästinfluensa konstaterats. Samtidigt pågår flera utbrott av hästinfluensa i Storbritannien.
Intervju
Har den variant på hästinfluensa som grasserar i Storbritannien och i många europeiska länder en beteckning som är annorlunda än Equin influensa typ A2?
– Hästinfluensan är av typ A2. Alla utbrott i hela världen är det, men förr fanns även A1, den anses numera utrotad. Under typ A2 kan man sedan se ett helt släktträd av virustammar. De två största grenarna kallas traditionellt europeisk och amerikansk gren. Men båda har påträffats på båda sidorna Atlanten, för hästar reser så mycket.
– De senaste åren har de flesta fall av hästinfluensa i Europa varit av amerikansk gren, och undergrenen ”Florida clade 2”.
– Det pågår stora utbrott av hästinfluensa i flera länder. Den stammen som grasserar just nu i Europa är ”Florida clade 1”. Både Florida clade 1 och 2 har förekommit i svenska fall tidigare.
Har det upptäckts något fall av den sort som grasserar i Storbritannien än i Sverige?
– Under februari har hästinfluensa konstaterats på hästar i landet som precis kommit från Irland med olika samtransporter.
– Ombord fanns andra hästar som levererats på en rad ställen i landet, utan att förmodligen varken transportörer eller mottagare känt till att de rest tillsammans med en sjuk häst. Det är därför inte omöjligt att det de närmaste veckorna kommer att dyka upp spridda fall av hästinfluensa både här och var.
Vad kan hästägare göra landet runt?
– SVA vill därför uppmana hästägare att se över sina hästars vaccinationsskydd. Om det gått över sex månader sedan sist, kan det vara en god idé att ge årets spruta redan nu. Det har nämligen visat sig att många hästars skydd dalar i slutet av vaccinationsperioden, om man låter det gå 365 dagar.
– Vi vill också verkligen påminna om att alltid ställa nya hästar i en isolerad karantän. Allra viktigast är det om hästen rest långt och delat transport med andra.
– Man bör vidare inte låta någon häst påbörja en lång resa utan att vara vaccinerad mot hästinfluensa, minst grundskyddet med två sprutor. De som exporterar och importerar hästar måste ta ansvar för att aldrig frakta hästar utan skydd mot hästinfluensa.
Tidigare artiklar
Så säkrar du stallet från smitta ”goda rutiner avgörande”
*) Nervsjukdomen polyneuropati får hästar att plötsligt börja snubbla, kota över och ibland få svårt att röra sig. Sjukdomen drabbar i regel helt utan förvarning och en tredjedel av hästarna som fått polyneuropati måste avlivas.
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.