nonsens öga

Svensk häst död i EHV-1: Nu har elva hästar avlidit efter Valencia

Det elfte dödsfallet efter utbrottet av EHV-1 i Spanien blev en svensk häst – lille Smokey, som tävlades av Thomas Ryan. Så sent som 21 februari vann han 6-årsfinalen i Valencia.

Igår kom det elfte dödsfallet efter det svåra och aggressiva utbrottet av EHV-1 i spanska Valencia – den svenska hästen Smokey, som tävlades av irländske Thomas Ryan som tillsammans med svenska ryttaren Erica Swartz driver verksamhet i Sjöbo.

6-åriga Smokey (OS, Stakkato Gold – Espri, uppfödare Erich Stevens, ägare Jumper Horses Sweden) var femma i 5-årsfinalen i Falsterbo förra året där han visade upp fantastiskt fin hoppning och gjorde kanonrundor med bara ett nedslag i omhoppningen.

Så sent som den 21 februari, sista dagen innan tävlingarna i Valencia stängdes ner, vann Smokey 6-årsfinalen 1.30 i överlägsen stil, felfri och med tiden 37.31, mer än två och en halv sekund snabbare än tvåan.

Ägaren Viktoria Sander skriver på Facebook:
R.I.P min lilla Smokey bara 6år❤️.
Jag finner inga ord, detta fruktansvärda virus NHV-1 som slår ut och tar livet av så många fina hästar just nu.

– och även under ägarnamnet Jumper Horses:
Idag förlorade vår fantastiske lille Smokey sin kamp mot EHV-1-viruset. Hans hjärta som var det största och hans fighterinstinkt gav oss alla så mycket glädje. En sann liten hjälte.

Jag är tacksam mot alla som gjort allt som över huvud taget var möjligt för Smokey under hans kamp mot viruset de senaste veckorna. Hans lidande tog slut idag, men vi kommer att minnas honom för evigt. Du kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta, lille Smokey.

Thomas Ryan skriver på Instagram:
Det gör mig så ont att tvingas berätta att vår lille man Smokey har förlorat kampen mot EHV-1-viruset. Smokey var en liten häst med ett extremt stort hjärta och en sann fighter. Olyckligtvis lät inte det här viruset behålla tillräckligt med kraft för att utkämpa det här kriget. Det enda som kan trösta oss nu är att veta att han äntligen är fri från smärta. Jag vill tacka alla veterinärer här, på CEU-universitetets klinik i Valencia och @pferdeklinikniederlenz för allt de gör för att försöka rädda våra hästar och särskilt vårt team som kämpar dag och natt för dem de älskar.

Jag vill också tacka @jumperhorsessweden för att jag fått möjligheten att rida den här lilla stjärnan.

Vila i frid, kompis. Du kommer att vara för evigt saknad.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Thomas Ryan (@thomas_ryan85)

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.