Foto: Shutterstock

Svensk häst som tävlade i Norge smittad av EHV-1

En av de svenska hästar som tävlade under Norwegian International Horse Festival i Norge har konstaterats sjuk i EHV-1. Det berättar ryttaren Magnus Jacobson på sin Facebooksida.

En norsk häst, tävlandes i de internationella klasserna i Lilleström under Norwegian Horse Festival, har tidigare konstaterats med EHV-1. Hästen fördes från tävlingsplats under meetinget med symptom som sedan visade sig vara det fruktade abortviruset. Hästen var, enligt arrangörerna, uppstallad i det internationella stallarna med hundratals andra internationellt tävlande hästar.

Isolerat förebyggande

Många av de svenska ryttarna har frivilligt valt att isolera sina norskt tävlande hästar vid hemkomst till Sverige för att inte riskera smitta. Men även Svenska Ridsportförbundet har manat till försiktighet och lagt ett påbud att svenska hästar som deltagit i tävlingarna Norge ska stanna hemma från nationella tävlingar i 21 dagar.  

Även Magnus Jacobsons häst har varit isolerad sedan hemkomsten, skriver han i inlägget. Hästen har inte uppvisat neurologiska symtom men har nu alltså konstaterats med viruset.

Norsk spridning

Även om spridningen av smittan i Sverige tycks ha stannat av efter det stora utbrottet hos Skånsta Ryttare och sedermera Stall Sandös Hagar har inte grannlandet samma tur. Enligt Mattillsynet (Norges motsvarighet till SVA) misstänks just nu smittor i Jevnaker, Lørenskog, Gjerdrum och Stavanger. Provsvar är att vänta framöver.

Sedan meetinget i Norge har flera fall också bekräftats i Norge vad det gäller EHV-1. Bland annat har Bergen Rideklubb förlorat en häst i neurologisk virusabort och haft flera hästar sjuka.

I veckan isolerades även Bjerke djurklinik efter misstanke om EHV-1. Hästkliniken har under isolering vårdat den häst som fördes från den norska stortävlingen.

Den häst som nu misstänks ha burit på smittan och är orsak till isoleringen inkom dock med helt andra symtom och blev därmed till en början inte isolerad.

Provsvar för denna häst har ännu inte kommit.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.