Svensk hästlastbil evakuerar ukrainska hästar

Idag är en 12-meters lastbil på väg från Sverige ner till Polen och sedan Ukraina, lastad med foder och strö. När man lämnat av lasten kommer bilen att jobba för den det ukrainska ridsportförbundets hjälporganisation och evakuera hästar över gränsen.

Idag går en 12-meters hästlastbil lastad med sex ton foder och strö ner till ukrainska gränsen. Bilen har donerats till organisationen Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation som hjälper hästar och hästagare inne i Ukraina men som också evakuerar hästar över gränsen till Polen.

Bilen tillhör Patrik Ramsérs företag.

– Jag säljer släp och hästlastbilar sedan 15 år tillbaka, berättar han.

– Jag satt på tåget och hörde att det saknades transportmedel för hästarna. Vi hade en reservbil som vi mestadels använder på vintern och när kunderna har problem, en bil som en gång i tiden var inbytt men som har fungerat bra och gått.

– Då tänkte jag att ska man göra någonting för att hjälpa till så kan man använda den. Jag spånade med företaget Bengts Hästsport där jag har ett av mina kontor. När jag pratade med Bengt själv och Helena som driver butiken där så började vi lägga ut krokar och fick leverantörer att skänka både strö och foder.

– Vi kunde fylla hela lastbilen på 12 meter med havre, betfor, pellets och spån, totalt sex ton förnödenheter. Min verkstad gick igenom bussen kostnadsfritt och lastbilstvätten gjorde den fin gratis. Vi fick ihop 12.000 kronor till diesel genom bland annat privata donationer. Allt gick på mindre än en vecka.

– Det finns ett uppsamlingsstall utanför Lviv i Ukraina där lastbilen ska hämta hästar och evakuera dem över gränsen till Polen. Jag har skrivit att organisationen nu förfogar över lastbilen, så tanken är att den ska jobba där, åka fram och tillbaka över gränsen.

– Man vet ju aldrig hur det blir när man skickar en bil till en krigszon, det är ju inte säkert att den kommer tillbaka och det har vi kalkylerat med. Försäkringen gäller bara så länge den är på polska sidan.

– Jag har en äldre dotter som jobbar med hästar sedan nio år tillbaka och som nu är i Florida. Hon har alltid hållit på med välgörenhet, så det föll sig naturligt för mig också att agera.

– Bilen har under vintrarna använts av min kompis och tidigare kompanjon Stefan P Pettersson, som numera är professionell travtränare. Nu släppte han bilen någon månad tidigare för att vi ska kunna använda den till det här. Han är också engagerad i de här bitarna och förresten också gudfar till min dotter!

Nu är bilen på väg ner.

– Jag körde bilen till färjan i Karlskrona och ikväll är den framme i Gdynia i Polen. Där hämtas den av volontärer och körs till ukrainska gränsen där man lastar av foder och strö, sedan kommer den att hämta hästar inne i Ukraina.

Länk till hjälporganisationen Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation  > > >

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.