nonsens nos mule

Svenska Facebookgruppen har samlat in 60.000 i nödhjälp till de virusdrabbade i Valencia – på bara ett dygn

På Facebook har Ylva Carlsson startat grupp EHV-hjälpen Valencia som på bara något dygn har samlat in nästan 60.000 kronor för att hjälpa de drabbade som sitter fast på den virusdrabbade tävlingsplatsen där sex hästar smittats med EHV-1 och dött.

Facebookgruppen EHV-hjälpen Valencia har blixtsnabbt fått 1.500 medlemmar och på bara ett dygn har gruppen samlat in nästan 60.000 kronor för att hjälpa de drabbade i virussmittans Valencia. Initiativtagare är Ylva Carlsson, som själv jobbar hos en veterinärgrossist och tänkte att hon med hjälp av andra skulle kunna skicka nödvändigt material från sitt företag.

Nu har hon fått kontakt med personer och organisation på plats och det har kommit varierande uppgifter om vilka behov som finns.

Sex hästar har dött

Omkring 150 hästar finns kvar på tävlingsplatsen där ett hundratal hästar har smittats av EHV-1, som i Valencia har brutit ut i sin svåraste, neurologiska form. Fruktansvärda bilder på sjuka hästar har spridits och inte mindre än sex hästar som smittats på tävlingsplatsen har nu dött – många på plats menar att det måste vara fler. Dessa rykten är dock obekräftade. Nu har dock FEI meddelat att man sänt veterinärer, organisation och nödhjälp. Andra insamlingar har också bidragit.

32 svenska hästar befinner sig på CES Valencia och bland de svenska ryttare som drabbats finns Carl-Walter Fox, Fredrik Spetz och Erica Swartz.

Man avvaktar nu för att se hur de pengar som samlats in bäst kan användas. Tanken var ett tag att använda dem för att köpa in foder, men organisationen vid Oliva Nova, en annan spansk tävlingsplats, meddelade idag att man kommer att skicka hö och strö till Valencia. I gruppen diskuteras olika alternativ, alltifrån hjälp till rehabilitering till olika nödvändiga tillskott för att stärka immunförsvaret.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.