Svenskt företag lanserar datadriven sitsanalys

Ett nytt svenskt horsetechbolag grundat av bland andra sitsexperten Mari Zetterqvist Blokhuis lanserar nu datadriven sitsanalys med ett sensorbälte.

– Syftet är att öka ryttarens medvetenhet om sin position i sadeln. Det är ett helt nytt sätt där vi med hjälp av en app som baserat på rörelsedata från ett sensorbälte mäter hur ryttaren sitter i sadeln under rörelse”, säger Mari Zetterqvist Blokhuis som är ridlärare, sitsexpert och författare till boken Sitsskolan. Tillsammans med Charlotte Mantell har hon nu grundat företaget Rider’s Position Sweden AB med visionen att förbättra ryttarnas sits men också med ett särskilt fokus på säkerhet och hästvälfärd.

Kombinerar data och mänsklig erfarenhet

Amalia Thoors från Stockholm Horse Academy är en av de första som har provat analysen.
– Jag är imponerad av styrkan i att kombinera data och mänsklig erfarenhet i sitsanalysen. För första gången kan jag se svart på vitt hur min kommunikation med hästen påverkas av min sits och balans. Det ska bli väldigt spännande att jobba med de konkreta tipsen jag fick i analysen och mäta igen för att se utvecklingen, säger hon.

”Maris ord tillsammans med datan känns väldigt trovärdig. Jag försökte rätta sitsen efter hennes råd vid nästa pass som jag red och kände direkt att det gav effekt”, säger en annan ryttare i den enkät som man fått fylla i efter att ha testat metoden.

Baserad på teknik för löpning och skidåkning

Tekniken bakom systemet är en app som ger feedback på sitsen medan man rider, i realtid, med hjälp av artificiell intelligens, AI och ”big data”, alltså bearbetning av stora datamängder – mer än vad som kan hanteras av en normal databas.
En rörelsesensor mäter ryttarens sits i tre dimensioner. Tekniken är baserad på en rörelsesensor och applikationslager som används inom löpning och längdskidåkning. Den kombineras med expertbedömning av videofilmade ridpass.

Den datadrivna sitsanalysen är företagets första kommersiella tjänst och ett led i utvecklingen av det slutgiltiga systemet som kallas Rider’s Position Coach.

Minskar risken för skador

– Vårt system kommer att bidra till en optimal sits hos ryttaren och därmed en professionalisering av inlärningen vilket resulterar i en harmonisk och bättre ridupplevelse för båda partners. Samtidigt minskar risken för ridolyckor och träningsskador hos både ryttare och hästar”, säger Charlotta Mantell som är innovatör, ryttare och den andra grundaren.

Ryttares problem är att det är komplext och svårt att rida och att utveckla en bra sits. En ryttare som inte sitter optimalt får svårt att kommunicera med hästen vilket ofta leder till missförstånd och frustration och därmed en försämrad ridupplevelse för båda partners. Studier visar att många ryttare är obalanserade, har svårt att rida i takt med hästens rörelser och/eller är asymmetriska. Det bidrar till en ökad risk för olyckor och träningsskador hos både ryttare och häst. I värsta fall kan en felaktig sits leda till att hästar får problem med hälta och/eller rygg, och därmed en försämrad hästvälfärd.

Som att ha en ”tränare i örat”

Värdet i det färdiga systemet är att ryttare på ett objektivt sätt får veta hur de sitter i sadeln under ridning. De kommer även att få talad realtids feedback med råd om hur de kan förändra sin position. Ryttare får mätvärden på olika parametrar såsom balans, takt och symmetri. Genom de objektiva mätningarna blir det enklare att nå sina mål eftersom de kan kvantifieras. Dessutom ges möjlighet till individualiserad upplevelsebaserad inlärning. Det ger också ryttaren möjlighet att träna på egen hand utan att resa till en tränare. Det sparar tid och är kostnadseffektivt genom att ryttaren kan minska antalet tränarledda pass. Samtidigt ger det miljövinster i form av mindre koldioxidutsläpp.

Ökat välbefinnande och lägre kostnader

En bättre kommunikation leder till ett bättre välmående hos både ryttare och häst, och tränare kan dessutom fokusera på andra aspekter i träningen. Om ryttaren använder en optimal sits minskar risken för skador och olyckor med ryttare och hästar inblandade. Skador leder vanligtvis till dyra veterinärkostnader och värdet på vår tjänst kan därför mätas i form av minskade kostnader för veterinärvård.

Teamet

Mari Zetterqvist Blokhuis ansvarar för analysen av data från ryttare och för att arrangera workshops där utvecklingen av Rider’s Position Coach diskuteras med ryttare och tränare.

Charlotta Mantell bidrar med sin kompetens som upplevelsedesigner/ UX och projektledare. I projektet arbetar hon med rekrytering av ryttare, framtagning av prototyp för demos, användargränssnitt, genomförande av demos och marknadsundersökningar.

Christer Norström är teknologie doktor inom Datateknik på KTH och adjungerad professor vid KTH i Sakernas Internet. Han är grundare av företaget Racefox som kommersiellt säljer en digital coach anpassad för längdskidåkare och löpare. Han kommer tillsammans med sin doktorand Debitaya Roy att bidra med dataanalyser.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.