Flagga Hinder Tävling

SvRF förlänger tävlingsstoppet i Sverige

Många hästar är på väg hem från de smittdrabbade områdena i Europa och förbundet vill inte att det ska bli ”som när skidåkarna kom hem från Alperna förra året”.

Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse beslutade idag att det nationella tävlingsstoppet förlängs med två veckor till 11 april – tidigare gällde stoppet till 28 mars. Tävlingsstoppet är en försiktighetsåtgärd för att skydda hästarnas välfärd och minska risken för smittspridning med anledning av det aggressiva utbrottet av EHV-1 i Spanien. Till följd av utbrottet har hittills 17 hästar – varav en svensk – dött.

– Vi har sett vad som har hänt när man tagit hem sina hästar och sekundärfallen som man haft där, säger SvRF:s ordförande Ulf Brömster.

Smittan har förts vidare i Europa och vi har sett tragiska exempel på hemmahästar som smittats, värsta fallet i Tyskland. Där kom hoppryttaren Sven Schlüsselburg hem med till synes friska hästar från Spanien, men de hade med sig smitta. Tre hästar, varav ett nyfött föl, har dött på hans anläggning – flera ston har kastat sina föl.

FEI har infört tävlingsstopp i 12 europeiska länder fram till och med den 11 april. Flera länder har följt efter och även infört nationella stopp.

Idag höll SvRF en pressträff för att berätta om beslutet att förlänga tävlingsstoppet i Sverige.

– Jag kommer att tänka på när skidåkarna kom hem från Alperna efter sportlovet förra året. Om vi ser samma utveckling som vi hade i samhället förra året, så finns det anledning att förlänga stoppet ännu mer, säger förbundsveterinär Peter Kallings.

Han har daglig kontakt med de ryttare som är kvar på den virusdrabbade tävlingsplatsen i Valencia, genom Carl-Walter Fox som varit ryttarnas representant under krisen.

– Ingen häst är kvar på kliniken där nere. De som är i den ”gröna zonen” och har visat negativa svar på fyra PCR-test får åka hem. Sedan kommer de som är i mellanzonen och sist de som varit sjuka. Några svenska hästar kommer förhoppningsvis hem i början på nästa vecka.

Genom ett europeiskt spårningssystem som heter Traces, kan både de spanska myndigheterna och svenska Jordbruksverket följa hästarna.

Fredrik Spetz hästar är på väg hem i vad man beskriver som en ”tunnel”, där man har kontakt med förbunden i de olika länder som passeras på vägen och ser till att resan sker helt smittsäkert.

Sverige har inget bekräftat sjukdomsfall till följd av EHV-1 utbrottet i Spanien, men några hästar som testat positivt för viruset. Sverige har lika många fall av EHV-1 som vi brukar ha den här årstiden. Men SvRF vill ta det säkra för det osäkra.
– Vi vill vara mer proaktiva gentemot de återvändande hästarna från Europa än vad man var med de återvändande skidåkarna från Alperna, säger Ulf Brömster.
– Hästarnas välfärd måste alltid vara vår högsta prioritet.

Tävlingsstoppet kan, beroende på smittspridning och riskbedömning, komma att upphävas eller förlängas i tvåveckorsintervaller efter den 11 april.

Folksam Elitallsvenska

Tävlingsstoppet innebär att Folksam Elitallsvenska omgång 1 inte kan ridas som planerat vecka 14. Svenska Ridsportförbundets hoppkommitté återkommer angående hur detta påverkar den allsvenska säsongen.

Pay & jump och liknande träningsaktiviteter

Utifrån det allvarliga läget med EHV-1 rekommenderas fortsatt att träningsformen pay & jump/ride/drive samt öppen bana minimeras fram till tävlingsverksverksamheten startar igen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.