De svenska distansryttarna får inte tävla i G7-länderna. Foto: Fredrik Jonsving

SvRF stoppar svensk medverkan i distansen: ”Djurskyddskäl”

Inga svenska ekipage får delta i distanstävlingarna i G7-länderna under 2018/2019. Det uppger Svenska Ridsportförbundet.

Det är av djurskyddsskäl som förbundet väljer att stoppa de svenska ekipagen från medverkan i vissa länder. Bland annat nämns de tragiska händelserna i Förenade Arabemiraten och G7-länderna den senaste tiden som orsak till beslutet. Men detta är inte första gången Förenade Arabemiraten är i blåsväder när det gäller distansen. Redan 2015 stängde det internationella ridsportförbundet FEI av utövarna från all internationell medverkan i distanssammanhang. Tidigare i november rapporteras två distanshästar från Förenade Arabemiraten döda efter ett lopp över 80 kilometer. Du kan läsa mer om loppet som gick i Dubai här.

Svenska Ridsportförbundet motiverar sitt beslut såhär: ”Bakgrunden är händelser vid tävlingar i Förenade Arabemiraten och G7-länderna i ridsporten, som i högsta grad strider mot svensk uppfattning om hästens välfärd och en värdig behandling av hästar.”

Distansen ligger nu under lupp, inte bara för svensk del utan även internationellt. Enligt förbunden ska FEI genomlysa sporten och försöka få tillbaka grenen till vad den var från början – ett samarbete mellan häst och ryttare. FEI har bland annat sammansatt en ny kommitté som ska se över reglerna för grenen.

–  Ett stort och viktigt arbete görs för att djurskyddet ska stärkas i det här området men än så länge tycker vi att förbättringen är för liten. Vi har en sund och bra distanssport i Sverige och vi ska komma ihåg att de svenska distansryttarna som deltog vid VM i Tryon, USA, avslutade sina ritter med hästar i sund kondition. Svenska Ridsportförbundet kommer att följa FEI:s fortsatta arbete noga, säger Andrea Barth, verksamhetschef Sport/Tävling på Svenska Ridsportförbundet till förbundets hemsida.

Tidigare artiklar i ämnet

VM-distansen bryts – livsfarligt väder

Distansen krävde dödsoffer – igen

Död distanshäst identifierad

Krönika. Kim C Lundin: ”Sista dansen för distansen”

Hästar döda i distanslopp

Krönika. Kim C Lundin: ”Döda distanshästar känns som deja vu”

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.