Genom att träna tamhästar på samma sätt som vildhästar kan man lägga en fastare grund för allt arbete.

Tänk som en mustangtränare

Genom att tänka som en mustangtränare kan du lära vilken häst som helst att bli tryggare och lättare att hantera. Det är i arbetet vid hand som du lägger grunden för allt arbete, även ridningen, menar mustangtränaren Annie MacDermaid.

Annie MacDermaid, som är mustangtränare, tipsar i tidningen Horse Illustrated om hur man kan tänka när man tränar vilken häst som helst. Själv har hon tränat nästan 300 vilda mustanger som placerats ut. Vilken häst som helst kan tränas på samma sätt som hon tränar mustangerna, för att bygga en stark grund.
”Att bygga en stark grund på en häst är som att bygga en stark grund för ett hus. Om du hoppar över stenar eller lämnar hål så kommer grunden att rasa. Men om du tar dig tid och bygger grunden ordentligt så har hästen något att falla tillbaka på när den möter svårigheter och osäkerhet”, säger Annie MacDermaid.
Hon menar att arbetet vid hand lägger grunden för allt arbete med hästen, även ridningen.

Annie MacDermaids råd:
• Ha tålamod och förståelse
• Låt hästen lära dig, alla hästar kommer att reagera olika på din träning eftersom de är unika individer. Hästar har olika personligheter och lärstilar, så ta dig tid att ta reda på hur din häst lär sig bäst.
• Sätt upp realistiska mål och sätt inte en tidsgräns för när de ska nås.
• Annie McDermaids mål för de hästar hon tränar är: Fångas och ta på grimma, leda och binda upp, borsta och kratsa hovar, lasta och lasta ur.
• Avsätt minst en timme om dagen, fem dagar i veckan.
• Hästen vill ha en ledare. Om du inte är ledare kan hästen försöka ta den rollen och det kan leda till oönskat eller farligt beteende. Vilda hästar biter och sparkar varandra och vi måste lära dem att inte behandla oss likadant.
• Du vill ha ett partnerskap med din häst, så bli inte en diktator. Var tydlig, vänlig, fast och rättvis.
• Arbeta med att lägga på och ta bort tryck. ”Tryck” innebär i hennes fall ofta bara att du vänder dig mot hästen och visar med kroppen vad den ska göra.
• När du tränar hästen ska du vara uppmärksam på hästens energi. Om du ser det på en skala från 1-10 och hästens energinivå är 7, ska din nivå vara 3.
• Gå inte till steg två innan hästen lärt sig steg ett.
• Var inte rädd för att göra misstag. Ibland måste du backa och pröva något annat.
• Be om professionell hjälp om du fastnar.

McDermaid börjar med att skapa en fysisk gräns mot hästen. Den ska inte komma för nära och trampa eller knuffa dig. Gränsen ska upprätthållas i all interaktion med hästen.
”Om du låter hästen komma nära när du klappar och ger den godsaker men korrigerar honom när han kommer nära i träning så blir han förvirrad”, säger hon.
Hon brukar själv ha en armlängds avstånd till de vilda hästar hon tränar, men tycker att en vanlig tamhäst kan ha ett mindre avstånd.

McDermaid arbetar med hästarna i en rundcorall och hennes primära mål är att få kontroll över hästens kropp. Hon börjar med att fokusera sin energi på hästens bakben och peka ut riktningen med gester.
The most essential thing to learn when working with a horse in the round pen is when to release pressure. de pekande gesterna är grundläggande och används senare för att styra hästen i flera sammanhang.
För att stanna hästen ställer hon sin kropp i 45 graders vinkel mot hästens bogar, kliver in rörelseriktningen och säger ”whoa”. När hästen stannar och vänder sig mot henne minskar hon trycket genom att ta ett par steg bort från hästen.

Nästa steg är att hon desensibiliserar hästen genom att röra vid den med en långpisk. Hon låter änden ligga över hästens rygg och runt benen så att den vänjer sig vid beröringen. När hästen inte längre reagerar på det, börjar hon sätta på grimma för första gången. Nästa steg är att leda hästen och hon försöker då skicka den framåt istället för att dra den.

Hon låter också hästen stå bunden länge, en eller två timmar, för att lära sig tålamod, förtroende och oberoende. Nästa steg är att ta ut hästen och desensibilisera den genom att låta den gå över många olika underlag och uppleva många olika intryck.

Träningstips från Ridenews bloggare Björn Svensson: Björn Svensson: Hitta rytmen på rälsen i vardagen

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.