Foto: Fredrik Jonsving

Tävlingsstopp för barn och unga – nu endast för yrkesverksamma

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat att undantaget som tillåtit enstaka tävlingar för barn och unga födda 2005 och senare upphör att gälla från den 1 mars. Därmed införs ett tillfälligt tävlingsstopp för barn och unga inom ridsporten.

SvRF skriver på sin hemsida:

Antalet fall av covid-19 ökar i Sverige. Detta, i kombination med en ökad förekomst av de virusvarianter som bedöms ha ökad smittspridningspotential, gör att Folkhälsomyndigheten tar till fler åtgärder för att bromsa smittspridningen.

Än har myndigheterna inte satt något slutdatum för tävlingsstoppet. Men Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse gör bedömningen att beslutet i första hand gäller till och med den 31 mars. Nya beslut inför perioden efter 31 mars tas därefter löpande två veckor i taget.

– Det är viktigt att vi alla tar ett gemensamt ansvar för att minska smittspridningen. Samtidigt vet vi att vi inom ridsporten är väldigt duktiga på att anordna tävlingar under smittskyddssäkra former. Vår förhoppning är att vi ska kunna komma igång med tävlingarna så snart som möjligt igen, säger Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet.

Svenska Ridsportförbundet har i dagarna också lämnat remissvar på regeringens förslag om ett nytt system som ska möjliggöra för mer träffsäkra regler som kan påverka idrotten. – Det handlar om den differentiering i bedömningen av olika idrotter och tävlingar som vi har jobbat aktivt och länge med att få till, säger Ulf Brömster.

Tävling får fortsatt anordnas för yrkesmässiga idrottare

Riksidrottsförbundet – Stopp för enstaka matcher eller tävlingar

Folkhälsomyndigheten – Fler åtgärder för att minska smittspridningen

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.