Christina Bengtsson företräder de stallägare som vill se ett större tävlingsstopp. Andrea Barth konstaterar att SVA och länsveterinär inte gett sådana rekommendationer Foto: skärmkopia SVT/ Kim C Lundin

”Tävlingsstopp i Stocholm räcker inte” – ”Inga indikationer att mer krävs”

Stockholmsdistriktet har infört ett frivilligt tävlingsstopp på grund av smittläget. Nu höjer stallägare rösten i SVT Stockholm för att få det utökat. SvRF:s verksamhetschef håller inte med.

Större tävlingsstopp efterlyses

Svenska Ridsportförbundet och Stockholms Läns Ridsportförbund har i samråd med arrangörerna i Stockholmsområdet infört ett frivilligt tävlingsstopp i Stockholm de närmaste tre veckorna. Det är på grund av ett utbrott av den centralnervösa formen av virusabort EHV-1 uppstått i området.

Reaktionerna från en del stallägare i området har inte låtit vänta på sig. I ett inslag för SVT Stockholm berättar bland annat  Christina Bengtsson, ägare Täby Ryttarcenter, om sina farhågor att det inte räcker.
– Det frivilliga stoppet är jättebra. Det finns en risk att att tävlande söker sig till angränsande distrikt. Det skulle kunna göra att man sprider smittan, säger Christina Bengtsson till SVT Stockholm.
– Det behövs ytterligare ett steg, att man inför ett tävlingsstopp i hela Sverige.

I samma inslag intervjuas Andrea Barth, verksamhetschef på Svenska Ridsportförbundet.
– Som smitt-trycket ser ut just nu har vi inte fått någon rekommendation  från SVA eller Länsveterinären att det krävs. Det måste vi ha respekt för, men det kan komma att ändra sig framåt, säger Andrea Barth till SVT Stockholm.

Tävlingsläget i hela landet

Under de tre helgerna som ett totalt tävlingsstopp skulle vara 13 februari till 4 mars finns det 81 evenemang i TDB sett till hela landet. Av dem är 19 inställda och flera hänvisar till risk för smitta eller stängd anläggning på grund av rädsla för smitta.

Följande klubbar har ställt in tävling med hänvisning till risk för eller rädsla för smitta under de här tre tävlingshelgerna:
Märsta Ridklubb, Södertälje Ridklubb, Gävle Ponnyklubb, Täby Ryttarsällskap, Katrineholms Ryttarförening och Bollnäs Ridsällskap.

Mariefreds Ridklubb skriver i sin information att tävlingen kommer att ställas in men är fortfarande markerad som öppen. Andra anger att deras tävling bara är öppen för anläggningens egna ekipage alternativt riskerar att vara stängd för utomstående på tävlingsdagen.

Ett evenemang som direkt skulle påverkas om tävlingsstoppet utökades från Stockholms-distriktet är SWB:s avelsvärdering bruksprovet som samlar runt 50 hingstar från hela landet. Flera av dem kommer från Mälardalen och Stockholmsområdet.

Tävlingar i Mälardalen och Stockholmsområdet under tre helger Källa: TDB

 

Se det längre inslaget från SVT Stockholm sänt 15 februari

Läs artikeln på SVT nyheter och se ett sammandrag

Tillfälligt tävlingsstopp

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.