Foto: Fredrik Jonsving

Tävlingsstoppet hävs för barn och yrkesverksamma

Från den 25 januari får barn och yrkesverksamma tävla igen – för övriga gäller stopp fram till 30 juni eller när nya besked ges.
 

Svenska Ridsportförbundet informerar på sin hemsida:

Som en följd av Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter har förbundsstyrelsen den 11 december beslutat att tävlingar för barn födda 2005 eller senare, samt för de som utövar yrkesmässig idrott tillåts från och med den 25 januari 2021.

– Det betyder mycket för ridsporten att vi från och med den 25 januari kan hålla tävlingar igen för barn födda 2005 eller senare, samt för de som utövar yrkesmässig idrott, säger förbundsordförande Ulf Brömster.

Övriga tävlingar ställs för närvarande in till och med den 30 juni, eller när nya besked ges.
– Vi förstår att beslutet om inställda tävlingar väcker många känslor. Svenska Ridsportförbundet följer noga utvecklingen och vi för nära dialog med Riksidrottsförbundet och berörda myndigheter om ridsportens särart för att påverka våra förutsättningar, säger Ulf Brömster.

Tidigare beslutade rekommendationer för ridskoleverksamheten förlängs till och med 30 juni 2021.
– Vi hoppas att ytterligare lättnader kan genomföras så fort utvecklingen av pandemin tillåter det. Tillsvidare måste vi gemensamt ta vårt ansvar och följa myndigheternas råd och rekommendationer för att minska smittspridningen, säger Ulf brömster.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade i veckan nya föreskrifter och nationella allmänna råd som träder i kraft den 14 december och gäller till och med den 30 juni 2021.

Träning under smittsäkra former, och om möjligt utomhus, tillåts nu även för dem som är 16 år och äldre. Samtidigt stärks råden gällande personligt ansvar för att minska smittspridning.

Personer som är födda 2004 och tidigare bör fortsatt avstå från att delta i läger, matcher, cuper och tävlingar. Barn födda 2005 och senare får träna och även delta i enstaka matcher och tävlingar. Svenska Ridsportförbundet inväntar Folkhälsomyndighetens och Riksidrottsförbundets definition av enstaka tävlingar.

Folkhälsomyndigheten understryker i de nya föreskrifterna och nationella allmänna råden allas personliga ansvar och vikten av att minska smittspridningen. Vissa av råden gäller specifikt för idrottsrörelsen och innebär att personer födda 2004 eller tidigare kan träna på ett sätt som minimerar risken för smitta om de:

1. håller avstånd till varandra
2. inte delar utrustning med varandra
3. när det är möjligt genomför aktiviteten utomhus
4. undviker gemensamma omklädningsrum
5. reser till och från aktiviteten individuellt
6. utför aktiviteten i mindre grupper

Liksom tidigare får personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott träna och tävla. Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse har fastställt en definition för yrkesmässig idrott.
Svenska Ridsportförbundet ser över hur tävling för yrkesverksamma ska kunna arrangeras.

Definition av yrkesverksamma

Ryttare som uppfyller minst en av följande definitioner:
1) Ryttare, 18 år eller äldre, som bedriver regelbunden och yrkesmässig idrott med hästinriktning, med ridsport som huvudsaklig sysselsättning och inkomstkälla, i enlighet med verifiering nedan.
2) Ryttare, 18 år eller äldre, kvalade till 5*/4*-tävling, och/eller enligt grenspecifika regler.
3) Ryttare som tillhör Svenska Ridsportförbundets landslagsgrupper och motsvarande från och med 18 år (seniorer, young rider, juniorer och ponnyryttare fr o m 18 år).

Verifiering yrkesmässig verksamhet huvudsaklig sysselsättning

Yrkesverksam, lägst 18 år, ansöks och godkänns i TDB via en klickruta (kommer inom kort i TDB) i ryttarprofilen. Den yrkesmässiga verksamheten ska verifieras genom elektroniskt inskickande av dokument som visar:
1) F-skattsedel som visar hästverksamhet, eller
2) Anställningskontrakt som visar pågående anställning inom hästverksamhet
Svenska Ridsportförbundet ska godkänna yrkesverksam status för att den ska gälla. 

Grenspecifika definitioner finns här

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.