Foto Fredrik Jonsving

TDB-kritiken fortsätter: Vem har råd att tävla nu?

– Det nya betalsystemet gör att vi behöver ligga ute med 30–35.000 kronor i ett par månader fram till tävling, säger Cayenne Cranning, som är mamma till tävlingsryttaren Michelle Cranning Hillgren.

Hon är rädd för att ridsporten nu än mer ska få en stämpel som rikemanssport.

I fredags skrev Ridenews om det nya betalsystemet för TDB som upplevs som otroligt krångligt och tidsödande då man måste göra varje anmälan var för sig. Ett problem som är ännu större för många är att betalningarna måste göras långt i förväg.

Det krävs pengar för att ha råd att tävla inom ridsporten och i och med det nya betalsystemet tvingas tävlingsryttare ligga ute med mycket större summor pengar allt längre.

Cayenne Cranning som är mamma till ponny- och juniorryttaren Michelle Cranning Hillgren är djupt bekymrad när hon ser på det nya systemet. När hon räknar på familjens tävlingsbudget handlar det om stora utlägg över lång tid.
– Det nya betalssystemet gör att vi behöver ligga ute med 30-35.000 kronor i ett par månader fram till tävling. Är det rimligt att tro att familjer i denna sport har råd att ligga ute med så mycket pengar så länge?
– Eller så får man helt enkelt vänta med att anmäla till strax innan tävling. Då riskerar man att klasserna och uppstallningen hunnit bli fulla och man kanske blir utan plats.
– Systemet gör att bara den som är ekonomiskt oberoende kan anmäla tidigt och betala i förskott.

Förstärker stämpeln som rikemanssport

– Vilken annan sport har det så här? Var är pengarna under tiden? Var finns det juridiskt stöd för detta? När andra företag, till exempel hotell, reserverar pengar för en betalning så handlar det om en krona.

Som många andra undrar Cayenne Cranning också hur man ska kunna göra ändringar i det nya systemet.
– Hur går det till när man vill byta klass? Vad händer när man kanske har en ung häst som behöver gå ner en klass eller stå över en start?

Även arrangörerna kan drabbas av problem.
– Det här kommer också att skapa osäkerhet för arrangörerna när många tvingas vänta till sista stund för att anmäla.

Cayenne Cranning oroar sig för att den ökade ekonomiska pressen helt ska hindra många från att tävla.

– Jag tror personligen att det här kommer att innebära att många avstår från att tävla.

– Det oerhört sorgligt om vi får en klassindelning i vår sport och den får ännu mer stämpel som rikemanssport. Jag tror också att det kommer att göra att många talangfulla ungdomar aldrig kommer att få chansen då systemet gör att de som betalar inte attraheras av att delta.

– Hoppas att de nu gör om och gör rätt så att sporten kan leva kvar och att alla oavsett nivå och ekonomiska tillgångar ska kunna tävla i Sverige.

Ryttarna rasar mot nya betalsystemet i TDB > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.