Tog initiativ till VM i Stockholm 1990 – nu har Prins Philip avlidit

Den brittiska drottninggemålen prins Philip som var en stor ridsportentusiast och drivande i många frågor inom sporten har gått bort, 99 år gammal.

Den brittiska drottninggemålen prins Philip har avlidit. Han skulle ha fyllt 100 år i juni och var fram till häromåret aktiv kusk. Han var dessutom hjärnan bakom att Stockholm fick det första samlade ridsport-VM med alla discipliner 1990.
Det var Philip som 1983, under sin tid som internationella ridsportförbundets ordförande – en roll han hade från 1964 till 1986 – kläckte idén om ett samlat VM. Han hade börjat tävla fyrspann 1971, efter att ha slutat med polo och hade som FEI-ordförande också en nyckelroll i skapandet av fyrspannskörning som tävlingsgren. Dittills hade olika länder olika upplägg för sina körtävlingar, men han tillsatte en kommitté som lånade fälttävlans upplägg med tre delmoment. Han körde själv tre EM och sex VM.
– Jag kom på att vi ju hade hästar och vagnar i hovstallet. Jag lånade ett spann som jag tog upp till Sandringham och började öva, har Philip berättat om hur han blev kusk.

I år tillbringade prinsen en månad på sjukhus, men fick komma hem den 16 mars och uppgavs då vara vid gott mod. Han avled på morgonen den 9 april.

Brittiska Horse and Hound har samlat bilder från Prins Philips karriär.

Läs FEI:s hyllning till sin tidigare ordförande.

Sveriges Radio har porträtterat Prins Philip.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.