Tomas Torgersen. Foto: Kim C Lundin

Tomas Torgersen: ”Vi sticker ut hakan med testridningen”

Årets Breeders Trophy pågår, diskussionens vågor går höga om få starter och testridning i hoppning, jämförelserna med Elmia tar aldrig slut. Är då Breeders Trophy skakat i sin kärna? Tävlingsledaren Tomas Torgersen berättar.

Breeders Trophy är tävlingen där landets bästa SWB-registrerade unga hästar i åldern 3-7 år kan mäta sina talanger i hoppnign, dressyr och fälttävlan. Sedan tre år tillbaka avgörs alla discipliner under samma vecka och under fredagen genomförs SWB:s elitfölauktion. Många är de hästar som anslutits till fonden för prispengar redan som föl och för de som vinner oc placerar sig delas premier ut till uppfödare och ryttare/ägare.
Under Breeders Trophy websänds evenemanget i ett samarbete mellan Equisport.tv och Clipmyhorse.de på uppdrag av Swede Horse som är arrangör, en åtgärd som är helt i linje med evenemangets grundidé att marknadsföra SWB-hästar. SwedeHorse ägs i lika delar av SWB och SvRF och har som funktion att arrangera tävlingen Breeders Trophy till fördel för uppfödarna av SWB-hästar.

  • ”Syftet med tävlingen Breeders Trophy är framförallt att premiera och stimulera svenska uppfödare, att marknadsföra SWB-hästar samt att det är en talangjakt på morgondagens elithästar.”

Ridenews intervjuade Tomas Torgersen, tävlingsledare och verksamhetsansvarig för SwedeHorse sedan flera år tillbaka. Han är är helt medveten om diskussionen kring hoppningens nya testridning och har själv diskuterat med många.
– Vi visste när vi lanserade testridningen för de 5-åriga hästarna att det verkligen var att sticka ut hakan. Men när vi tittar på varför Breeders Trophy en gång bildades som den absolut första unghästtävlingen så var det för att understödja unghästens utbildning. Och helt klart, det bästa en 5-åring kan göra på hösten är inte att gå mot klockan. Vi tror att det här är en mycket bättre variant för att plocka fram den största talangen, att Jeroen Dubbeldam kommer att göra med hopphästarna som Dujardin gjort med dressyrhästarna. Att han kommer att visa dem lite bättre än ordinarie ryttare. Jag är både spänd och förväntansfull, menar Tomas Torgersen.

Många funderar över hur få starter det är, hur hanterar ni det? Det måste bli ett stort intäktsbortfall med få sålda deltagarbevis?
– Det stämmer att både deltagarbevis och starter sjunkit. Vi har länge varit medvetna om de mindre årgångarna och anpassat arrangemanget efter det. Övergången till systemet med bara SWB-hästar hade den delen med i beräkningen.
– När det gäller evenemangets budget så har det här precis som för alla event flera intäktsdelar. Det kommer från publik, deltager, utställare och sponsorer  hela bilden har vi inte förrän tävlingen är klar. Vi började redan till förra året att se över hela vår kostnadsbild och har sparat där vi kan. Det blev avsevärt mycket billigare för oss när vi kunde hålla oss till tävling i en hall, detta blir tredje året. När vi gjorde om till en ren SWB-tävling så visste vi om de sjunkande årgångarna och vi är naturligtvis medvetna om konkurrensen från andra unghästtävlingar.
– Charlotte Dujardin är dyr men ger publikintäkter därefter i kraft av sin fantastiska kompetens, nu hoppas vi en testryttare av sådan tung kaliber som Jeroen Dubbeldam ska kunna göra samma sak på hoppningen.

Under Saabs internationella dressyrmeeting möttes biljettköpare av beskedet hos Tickster att det var utsålt. Det upptäcktes för sent och åtgärdades inte, har ni bättre koll?
– Vi är helt på det klara med att det blir allt mindre förköp, på alla evenemang, det känner jag igen från Gothenburg Horse Show också. Jo, vi har koll på Tickster och kontrollerar dagligen hur det ligger till på biljettfronten, det måste man göra. Vi säljer alltid mycket biljetter i dörren till Breeders, folk är vana vid att det går att komma hit och få en plats.

Hur ligger det till med SwedeHorse 10-åriga avtal med Flyinge AB? Finns det planer på en flytt i horisonten?
– Sedan några år tillbaka har vi inte längre det avtalet. Det revs ömsesidigt när vi förhandlade fram ett nytt. Det nuvarande avtalet löper på om ingen av parterna hör av sig och meddelar att ”vi måste prata om de här punkterna”. Den plats som var aktuell tidigare är numera upptagen av en annan tävling [reds anm Elmia och Elmia Scandinavian Horse Show] så nej, vi har inga planer åt det hållet.

Hur summerar du det ekonomiska läget för Breeder Trophy?
– Det är en klar nedgång, vi har kontroll över kostnaderna och inga röda flaggor är hissade i någon ände, vi har haft bra sponsorkontrakt och kör på.

 

Läs mer om årets Breeders Trophy med mindre startfält än vad många förväntat.

Resultat 6-års dressyrkval
Resultat 5-års dressyrkval

Breeders Trophy start- och resultatlistor
SwedeHorse finalprogram

Årets prispengar

Regler

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.