Totalt tävlingsstopp i Sverige nästan hela mars månad på grund av EHV-1

Tävlingsverksamheten i Sverige tar en paus under mars månad. Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse beslutade på fredagen att alla tävlingar i Sverige ställs in med start måndagen den 8 mars.

Tävlingsstoppet gäller till att börja med till den 28 mars, men kan förlängas.

Beslutet är en försiktighetsåtgärd, och taget efter en stark rekommendation från internationella ridsportförbundet, FEI, och Svenska Ridsportförbundets förbundsveterinär. I dagsläget finns ingen utbredd smitta av EHV-1 i Sverige, men trots information om smittförebyggande åtgärder, isolering av hästar som kommer hem från resa i Europa, och kontakter med veterinärer, finns en ökad risk för ett utbrott av EHV1-smitta även i Sverige.

Det innebär bland annat att Grand Prix med ATG Riders League, Lövsta Future Challenge U25 och Arena Youth Tour den 18–22 mars I Borås och Billdal Horse Show med final Arena Youth Tour och SWB Trophy final den 25–28 mars inte kan genomföras vilket drabbar både arrangörer och deltagare.

Europa har drabbats av ett allvarligt utbrott av ekvint herpesvirus (EHV-1) med feber och/eller neurologisk sjukdom, samt kan ge missfall hos dräktiga ston, sk virusabort.

Smitta med koppling till utbrottet i Valencia, Spanien, har sedan konstaterats i flera europeiska  länder inklusive Sverige. Ett hundratal hästar från flera nationer inklusive Sverige hålls för närvarande i karantän på tävlingsområdet i Valencia.  De hästar som kommit hem till Sverige från Spanien är isolerade, ryttare och hästägare informerade, och i kontakt med Svenska Ridsportförbundet.

I Sverige finns dessutom, enligt SVA, en handfull konstaterade fall av EHV-1 som inte har koppling till utlandsresor. Antalet fall är inte fler än vad som brukar inträffa under vintern.

Förutom att FEI ställt in alla internationella tävlingar i tio länder i Europa, har ett flertal länder i Europa stängt ner sina nationella tävlingar fram till och med den 28 mars 2021. I södra Europa avslutas nu i förtid de stora tourerna i hoppning i Spanien, Portugal och Italien under helgen, vilket innebär att hästar och ryttare börjar ta sig hem.

Vi kan alltså förvänta oss ett stort antal inresande av hästar som potentiellt blivit utsatta för smitta. Den typ av EHV1-virus som nu sprids verkar vara aggressivt och smitta snabbt.
Beslutet, grundat på försiktighetsprincipen, är taget för att skydda hästarnas välfärd och minska risken för smittspridning i landet.

Skydda hästen från smitta

Information till dig som kommer hem med häst från utlandet

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.