Blanda inte produkter för att få tjockare hår  med att hantera tävlingshästar. Dags att iaktta försiktighet runt tävlingshästar.  Foto: Kim C Lundin

Tränare fick böta för doping – tunnhårig hästskötare ansvarig

Använder du produkter för att få tjockare hår? Dags att iaktta försiktighet runt tävlingshästar.

En brittisk galopptränare har fått böta över 23000 kr efter att två av hästarna i träning testats positivt för minoxidil. De två galopphästarna Outrath och Ertidaad, tränade av Susanne Best, testades positivt för förbjudna ämnet i february 2018.

Minoxidil är inte en medicin, har ingen känd effekt på hästar utan används för att stimulera hårtillväxt på människor. Ett av de mer kända handelsnamnen är Regaine men det förekommer i många fabrikat.

När BHA, British Horseracing Authority, besökte Best stall för en initial undersökning kunde de inte hitta några spår av preparatet. Istället fann undersökningen att den gemensamma nämnaren för de två hästarna var att de sköttes och reds i träning av samma person. Det var den assisterande tränaren Tom Best, svåger till Susanne Best.

Tom Best har använt preparat för hårtillväxt i många år och applicerar det på morgonen. Han hävdade att han alltid tvättat händerna efteråt.

Det hjälpte inte, även om det handlar om en kontaminering istället för en medveten medicinering eller försök till dopning blev det böter. BHA ansåg ändå att det låg på tränaransvaret att undersöka alla eventualiteteter.

Böterna blev 1000 £ per häst, totalt 2000 motsvarande över 23000 kr och hästarnas resultat ströks.

Minoxidil har förekommit tidigare i dopingfall. Sommaren 2017 gjorde FEI Tribunalen klart att Jonathan Clarkes häst Felix van de Mispelare visserligen testade positivt för Minoxidil men att det handlade om kontaminering utanför ryttarens kontroll.

Källa: Horse and Hound

Disciplinbasen om hästbloggaren: ”Fundamentala regler”

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.