Flera svenskar väljer att isolera hästarna efter hemkomst från grannlandet. Arkivbild: Kim C Lundin

Tre hästar döda efter misstänkt salmonella – karantän stängd

Miami Animal Import Center är stängt efter att fem hästar insjuknat och tre dött. Symptomen tyder på salmonella.

Misstänkt salmonella

Den amerikanska myndigheten för djur- och växt hälsa (US department of Agriculture Animal and Plant Health Inspection Service)  förkortat APHIS stängde den 19 januari en av Floridas stora karantänanläggningar. Det är Miami Animal Import Center som stängts ner, en anläggning som årligen tar emot mängder med hästar som tävlar i bland annat Wellington.

Nedstängning skedde efter att fem hästar som kommit till centret insjuknat i diarré, feber och hälta – veterinärerna misstänker salmonella. Från början hade sex hästar symptom men en konstaterades ha skadat sig i transport och behandlades för hältskada.

De fem hästarna med symptom på salmonella transporterades till en privat klinik utanför karantänanläggningen.  Där var tre så sjuka att de fick avlivas tämligen omgående. För de två andra är tillståndet kritiskt fortfarande för en medan den andra har återhämtat sig väl.

Provtagningar har genomförts på de insjuknade hästarna.

Blir kvar i karantän

För de hästar som redan fanns i karantänstallet är status att de ska bli kvar sin tid ut. Totalt har karantäncentret plats för 95 hästar samtidigt. Inga nya släpps in och enheten är stängd minst fram till 31 mars. Det är en omfattande sanering av anläggningen som nu planeras för att komma till rätta med smitta. Samma anläggning har karantän för fåglar som fortsättningsvis är öppen.

I Florida finns flera privata karantänanläggningar som klarar att ta emot hästar och det är dit som hästar på väg in i landet nu dirigeras.

Källa: The Horse, The Chronicle of the horse, USDA APHIS

Utbrott av salmonella på djursjukhus
Inga nya fall av salmonella – avdelningarna inte längre isolerade

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.