Hur ligger din sadel? Foto: Fredrik Jonsving

Tre män åtalade för sadelstölder för över 1 miljon – sadelstöldsliga sprängd

På fredagen åtalades tre män i Skaraborgs tingsrätt, misstänkta för att ha stulit sadlar till ett värde av över en miljon kronor.

Tre män åtalas för att ha stulit sadlar till ett värde av över en miljon kronor i sex fall av grov stöld. Dessutom har de stulit en hel del annan utrustning och redskap.

– Vi har sprängt en sadelstöldsliga, kan man nog säga, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson till TT.

Bevisningen i målet består till stor del av att polisen kartlagt männens rörelser med hjälp av deras mobiltelefoner. Dessa har även innehållit bilder på stulna sadlar.

– Vid de sex brottstillfällena har de rört sig i ett område så vi kan knyta dem till platsen, och det sker inte sadelstölder varken före eller efter det, säger polisens utredare Yuniz Yilmaz.

Männen ska från slutet av maj till början av november förra året ha brutit sig in i sadelkammare på olika gårdar och ridskolor och stulit ett 80-tal sadlar för ett värde på 1,1 miljoner. Stölderna har skett i Värmland, Skaraborg, Sjuhärad, Småland och Skåne.

Brotten bedöms av åklagaren som grova eftersom de varit ett led i organiserad brottslighet.

De åtalas också för försök till grov stöld, då de försökte komma över 30 sadlar till ett värde över en halv miljon. De åtalas även för grovt häleri. Polisen tror att de misstänkta männen kan ha begått liknande brott sedan åtminstone 2017.

Polisens utredare Yuniz Yilmaz säger dock till DN att i de stall där sadeltjuvarna stött på lås och larm har de ”sprungit därifrån”.

– Sadlarna har de antingen tagit med sig utomlands eller lämnat på något gömställe. Det finns ingen marknad i Sverige.

Åklagaren yrkar på att männen ska utvisas ur landet vid en fällande dom. Männen nekar till brott.

– Det är ligor som tjänar väldigt stora pengar, det räcker inte att man griper tre-fyra stycken utan andra tar över, säger polisens utredare Yuniz Yilmaz till DN.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.