Tromber kan kasta bråte åt alla håll
Stormen Knud fortsätter att skapa problem runt om i Sverige. Hästägare rapporterar om trasiga staket, skärrade hästar och saker som slungats in i hagar.
Under fredagskvällen berättade Ridenews om hästgården Borringe Säteri som råkade ut för en tromb. Även om tromben drog över snabbt vräkte den in träddelar och takpannor i hagar och trädgårdar med full kraft. De boende på gården fick kasta sig i säkerhet för att inte träffas av bråte.
Tromber är ett fenomen som känns igen framförallt i USA, där de kallas tornados. Den svenska varianten är betydligt mindre kraftfull, berättar Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.
– Vi har ett par tromber då och då i Sverige. Det rör sig om väldigt kraftiga vindar som drar över snabbt, säger hon.
Hur många tromber som slår mot Sverige årligen vet ingen. SMHI har inte möjligheten att mäta upp tromberna. Inte minst för att man inte kan förutspå var de dyker upp.
– De är ofta väldigt små och lokala fenomen som är över på några sekunder eller nån minut, säger Sandra Andersson.
Enkelt uttryckt är en tromb en kraftig virvelvind som blir som en pelare. Skillnaden mellan en tromb och en vanlig storm är att de uppkommer mycket snabbt och att träd kan splittras åt flera håll samtidigt i virvelvinden. En vanlig storm fäller också träd, men åt ett och samma håll.
Det är näst intill omöjligt att förutse en kommande tromb. Det SMHI kan se är att det kommer bli kraftiga vindar – vilket ledde till en klass 1-varning under fredagen. Men SMHI har inget mätverktyg som fungerar till de luriga tromberna.
Det gäller att vara försiktig.
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.