Två hästar döda i EHV-1 i Danmark

I Danmark har en anläggning drabbats av neurologisk EHV-1, den svåra sjukdomen som flera hästar, bland annat på Skånsta Ryttare här i Sverige, dog av i vintras. Två hästar har hittills dött och fem eller sex hästar har den neurologiska varianten. Flera hästar är smittade med både EHV-1 och EHV-4.

Här i Sverige har vi andats ut efter en februarimånad som präglades av oro och sorg över EHV-utbrotten som krävde flera dödsfall. Läs mer här > > >

Men i Danmark har nu Holstebro Sportsrideklub meddelat att man har ett utbrott av både EHV-1 och EHV-4. Två hästar har dött och flera är smittade. Efter att ett antal hästar fått feber tog man prover på dem och under måndagen fick man provsvaren som visade både EHV-1 och EHV-4

Ridklubben ser allvarligt på situationen och anläggningen är satt i karantän i minst 21 dagar. Man har också kontaktat alla hästägare som har besökt anläggningen den senaste tiden.

Fem eller sex av ridklubbens hästar har neurologiska symptom och två har redan dött av sjukdomen.

– Vi har en mer allvarlig variant av sjukdomen här, där hästarna får neurologiska symptom och blir förlamade och mer sjuka. De kan vara sjuka länge och också dö, säger veterinär Mette Uldahl danska TV Midwest.

Källa: Ridehesten

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.