barn vinter ponny ridskola

Tvingas stänga ridskolan ”Jag hade åtgärdat allt de anmärkt på”

Snabbväxande kommunen Nykvarns enda ridskola tvingas stänga efter Länsstyrelsens avslag.

– Nu skiter vi i det här och lägger ner, säger ägaren Anne Lindblad.

– Det har ringt folk hela dagen som är helt galna och säger ”ni måste fortsätta”, säger Anne Lindblad.
Efter att Länstidningen idag berättat att hon måste lägga ner ridskoleverksamheten har telefonen gått varm.

På Långdals ridcenter i Nykvarn driver Anne Lindblad, som tidigare var ridskolechef på Södertälje ridklubb, verksamhet med hästar och fram tills nu ridskola. Man erbjuder inridning, utbildning och vidareutbildning av hästar, försäljning och privatlektioner för ryttare med egen häst.

Kommunen växer så det knakar och efterfrågan på ridskoleverksamhet ökar för varje år. Relativt nyligen började man på Långdals ridcenter erbjuda nybörjarlektioner och ansökte förra sommaren hos Länsstyrelsen om tillstånd för att driva ridskola. När myndigheten då besökte gården konstaterade man vissa brister när det gällde bland annat ventilation och inredningens utformning. Man har bett ridskolan inkomma med tidsplan för att åtgärda bristerna och fotodokumentation av åtgärderna.

– Jag accepterar Länsstyrelsens anmärkningar och har åtgärdat allt, säger Anne Lindblad.

Men tydligen anser Länsstyrelsen att detta tagit för lång tid, och när dokumentationen kom in ansåg man inte att den var tillräcklig, avslog ansökan och avslutade ärendet. Då uppmanade man också Långdals ridcenter att upphöra med ridskoleverksamheten.

Anne Lindblad skickade då in kompletteringar av dokumentationen. Men eftersom ärendet avslutats blev hon tvungen att göra en ny ansökan om tillstånd.

– Då får jag höra att de har en väntetid på tolv månader. Men det går ju inte, jag kan inte be alla elever att vänta ett år och sedan komma tillbaka.

Eftersom Länsstyrelsen via sociala medier har uppmärksammat att verksamheten fortsatt har man utfärdat ett föreläggande mot Långdals ridcenter. Den yrkesmässiga delen måste upphöra inom tre månader och i beslutet står det också att ägaren inte får hålla fler än nio hästar över två års ålder.

– Om det åtminstone hade handlat om hästarnas välbefinnande, men det är inte alls det som är frågan. Nu handlar det bara om att jag inte har skickat in papper i tid.

Ett 50-tal elever drabbas när ridskolan tvingas stänga och efter att lokaltidningen skrivit om Länsstyrelsens agerande har telefonen gått varm hos Anne Lindblad.

– Folk ringer och skickar kontakter till advokater och andra som kan hjälpa oss, de erbjuder oss jobb och säger ”du kan inte bara ge upp”. Helt hysteriskt har det varit, hela dagen, säger Anne Lindblad.

Just nu är hon dock mest inne på att ge upp.

– Jag känner att nu skiter vi i det här och lägger ner. Då kommer det inte längre att finnas någon ridskola i Nykvarn.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.