Tyskland öppnar för ridning och träning igen

Sedan några veckor får proffsryttarna i Tyskland rida och träna och nu öppnar man även för amatörerna från 11 maj.

Tyskland har haft hårda coronarestriktioner och till skillnad från Sverige har man också krävt att medborgarna ska bära ansiktsmasker i många sammanhang.

Nu har Tysklands regering och de lokala myndigheterna kommit överens om att tillåta ridlektioner och träning i hela landet igen från och med den 11 maj, med vissa lokala variationer.

Kontaktbegränsningarna och regler om hygien och avstånd har förlängts till den 5 juni i landet och innebär att man får inte ha några åskådare vid ridning och riskgrupper ska fortsatt skyddas. Varje ridklubb eller anläggning ska ha en person som ansvarar för hygien och infektionsskydd.

Vissa stall kommer bara att kunna tillåta begränsad tillgänglighet för att kunna upprätthålla säkerhetsavstånd på anläggningen. Man ber också alla att begränsa tiden man tillbringar i stallet för att undvika att för många vistas där samtidigt.

De professionella ryttarna har fått rida och träna sedan några veckor tillbaka, men från 11 maj öppnar man alltså också för amatörer och ridskoleelever.

Tävlingar kommer inte att tillåtas förrän i nästa steg. Vissa ”pilotevenemang” har fått arrangeras genom undantag.

Den övergripande regeln är att idrott utomhus nu tillåts i Tyskland. Där hävdar man inom ridsporten att ridhus är att betrakta som ”utomhus”, men det är ännu oklart om man kommer att tillåta ridning i ridhus.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.