vatten sjukdom nonsens

UDS om påstådd isoleringsbegränsning: ”Vi låter inga boxar stå tomma”

Utbrottet av EHV-1 fortsätter att slå hårt mot landet. Universitetsdjursjukhuset har nu gjort ett förtydligande om arbetet på kliniken och tillbakavisar rykten om begränsade platser.

– Ryktena gäller framför allt förekomsten av hängmattor i isoleringsboxar. UDS har en sådan isoleringsbox samt tre till fyra vanliga vårdboxar med möjlighet till hängmatta. Hästarna som kommer hit med EHV-1 (abortvirus) måste stå på isoleringsavdelningen, skriver man i inlägget.

På isoleringen finns en box förberedd för hängmatta. Fler hängmatteanordningar finns på djursjukhuset, men det är inte lätt att flytta dessa mellan boxarna. Anledningen till att isoleringen enbart har en förberedd box med hängmatta är att hängmatta i normalfallet inte används till isolerade hästar. Kliniken uppger att dessa mattor i normalfallet används till hästar med skelettskador och inte brukar behövas till isolerade hästar.

– När hängmatta behövs är det inte bara att flytta hängmattor från en box till en annan. Det krävs en mycket stabil takkonstruktion, som kan klara minst 1,5 ton (tänk 650 kg häst som kastar sig) att montera mattan i. Boxen måste vara förberedd för detta ändamål. Det är också långt ifrån alla hästar med EHV-1 infektion som är hjälpta av eller lämpliga att placera i hängmatta, skriver man.

”Ingen begränsning”

Kliniken tillbakavisar också uppgifterna om att enbart fyra av åtta boxar vigs åt EHV-1-hästar.

– Det sprids information om att vi inte kan ta emot fler än fyra hästar med EHV-1 och låter resterande fyra isoleringsboxar stå tomma. Så är inte fallet. Vi har ingen begränsning gällande antalet EHV1-fall vi tar emot. Totalt har vi åtta isoleringsboxar på UDS. Även i vanliga fall är det ett hårt tryck på vår isoleringsavdelning då vi är den kliniken med högst kapacitet avseende detta i landet. Vi låter aldrig en isoleringsbox stå tom om det finns en häst som behöver platsen. Mellan två hästar krävs det dock en sanering, vilket gör att det kan ta minst ett dygn innan en isoleringsbox är redo för nästa patient, klargör man.

Hård belastning

Även uppgifterna om den begränsade kontakten med media tas upp i inlägget.

– Vi är just nu hårt belastade och vårt primära fokus är att sköta om våra patienter. Därför kan press i dessa stunder bli tillfälligt nedprioriterade. Det är också få hos oss som har möjlighet att besvara frågor från media på grund av såväl sekretess som att alla anställda inte har hela bilden klar för sig.

Gällande att ta emot fler smittade hästar gör djursjukhuset klart att det inte finns begränsningar.

– Vi kommer även fortsättningsvis att ta emot så många hästar i behov av isolering som vi har kapacitet till och ge dem den bästa omvården. Vi anstränger oss för att ha en bra kommunikation med såväl djurägare som media där vi lämnar tydlig och korrekt information så snabbt vi kan.

– Återigen vill vi framföra vårt varmaste deltagande till er hästägare som är berörda av detta virus. Ni har vår medkänsla, skriver kliniken på Facebook.

Du kan se klinikens inlägg här nedanför.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.