Bilden på Cornet Obolensky och Comme Il Faut i lastbilen sprids på nätet.

[Ukraina] Nu räddas topphingstarna över gränsen

Nu sprids en bild på hingstarna Comme Il Faut och Cornet Obolensky i lastbilen som ska ta dem till tryggheten i Tyskland.

Igår och idag skulle enligt plan de första konvojerna med foder och hjälp till hästar i Ukraina ha körts från Polen. Man skulle också ta med sig hästar tillbaka. Framförallt gällde det topphingsten Comme il Faut – som bland annat tog lagsilver i EM med Marcus Ehning. Han har varit på Gestüt Zhashkiv i Ukraina, omkring 150 kilometer söder om Kiev, tillsammans med 200 andra sport- och avelshästar en tid, skulle strax innan krigsutbrottet ha förts till tyska Westfalen, där han skulle varit stationerad under betäckningssäsongen. Hans resa planerades en dag för sent och när det var dags att åka fanns inga tillgängliga lastbilschaufförer eftersom män mellan 18 och 60 år inte får lämna Ukraina, berättade tyska tidningen St Georg då.

Även Comme i Fauts far Cornet Obolensky var då fast i Ukraina. Vi fick också beskedet att det heller inte skulle gå att få ut semin ur landet.
Det ukrainska stuteriet där hingstarna befann sig har ett nära samarbete med den westfalska stamboken. Man räknar med att 50 föl som skulle registreras där kommer att födas i Ukraina i vår.

Nu har Martin Peters, ägare till holländska företaget Horse Flight Operations, hämtat dem vid stuteriet och kört dem till Münster. Han lade då ut en bild på hingstarna i lastbilen som snabbt har spritts på internet.
Igår korsade hingstarna gränsen till Polen.

Ny organisation samordnar hjälp till ridsporten i Ukraina

Internationella ridsportförbundet FEI har avsatt en miljon schweizerfrancs (cirka 11 miljoner svenska kronor) till hjälp för Ukrainas ridsport och tillsammans med landets nationella förbund har man satt upp en hjälporganisation, Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation, och en hemsida för att samordna hjälpen.

För den som vill hjälpa är det nu enkelt att registrera sig på organisationens hemsida och donera pengar eller anmäla sig för att hjälpa till på olika sätt  – med bland annat uppstallning, boende, transport, gåvor eller hjälp med översättningar och innehåll i sociala medier.

Hjälporganisationens hemsida > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.