Unghäst svårt skadad av drönare

En unghäst blev svårt skadad när den skrämdes av en lågt flygande drönare.

När en lågt flygande drönare passerade alldeles intill hästarna som gick i en hage på Elfvik, Lidingö utanför Stockholm skrämdes hästarna i sken. Unghästen Tough Enough föll och blev svårt skadad.

Såren har blivit inflammerade efter händelsen och Tough Enough har behandlats med antibiotika som inte hävt inflammationen, så häromdagen tvingades man operera honom.

– Det blir en dyr historia för hästägaren med operation, konvalescens och rehabilitering, säger Johanna Lagercrantz, bonde på Elfviks gård som hyr ut plats i sina hagar åt hästar, i tidningen Mitt i Stockholm.

Tidigare har man haft problem med mountainbikecyklister som skrämt hästar i skogen. Genom att föra en bra dialog med mountainbikeklubbarna har man lyckats bli av med det problemet.

– Nu vill vi komma i kontakt med de som flyger drönare. Men hur når vi dem? De är ju inte organiserade i någon klubb, det är privatpersoner, säger Johanna Lagercrantz.
– Drönarflygarna måste börja lära sig lite vett. Hästar har svårt att lokalisera ljud som kommer uppifrån och blir därför väldigt skrämda, säger hon.

Hon tror att lågt flygande drönare är ett problem även för vilda djur.
– Jag tänker på rådjuren som fått sina kid nu, och på rävar, säger hon.

Olyckan inträffade den 14 maj vid 16-tiden på eftermiddagen. Hagen ligger nära Östra Yttringe som hör till Elfviks gård på Lidingö.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.