UDS slår tillbaka mot ryktesspridningen Foto: Skärmkopia / Kim C Lundin

Universitetsdjursjukhuset UDS talar klartext om virusabortfallen

I ett inlägg på Facebook slår Universitetsdjursjukhuset UDS tillbaka mot vad de anser är ryktesspridning och skuldbeläggande av deras arbete.

Replik till ryktesspridning

Universitetsdjursjukhuset UDS väljer att presentera hela händelseförloppet kring de hästar som insjuknat och behandlats för EHV-1 på kliniken i Ultuna. Detta efter omfattande ryktesspridning i sociala medier.

UDS tillstår att de den 11 januari fick tillbaka provsvar från SVA för den häst som avlivats efter sviterna av EHV-1  tidigt i januari. Där uppstod det misstag som sedan fått förödande effekter. Provsvaret som bekräftade EHV-1 virus förmedlades inte vidare av veterinär till hästägare därför att journalsystemet inte ger hjälp med avisering. Upptäckten om det positiva provsvaret görs först 10 dagar senare när en annan häst från samma stall (Skånsta Ryttare) förs till kliniken den 22 januari med neurologiska symptom.

UDS anför att de är i processen att upphandla nytt journalsystem för att undvika liknande misstag i framtiden.
”Vi kommer att se över dessa rutiner framöver för att minska risken att detta händer på nytt. Ett nytt journalsystem ska också upphandlas inom kort.” meddelar de på sin webbsida.

Ingen brist på hängmattor

Från UDS sida tillbakavisar man även uppgiften att UDS skulle vara ansvarig för att hästar dött till följd av virusabort. Den upplevelse som en av de ansvariga från Skånsta Ryttare haft om brist på hängmattor som en faktor i att en av deras hästar inte kunde räddas kommenteras specifikt på UDS webbsida.

”Det förekommer också rykten gällande brist på boxar med hängmatta hos UDS. Vi har flera hängmattor och flertalet boxar med möjlighet att använda hängmatta. Vi har även hängmatta i vårt isoleringsstall, vilket är relativt ovanligt hos djursjukhus. En hängmatta kräver att dock att hästen kan stå upp av sig själv redan från början. Det är en farlig procedur att försöka resa upp en liggande häst. Många hästar klarar inte heller att placeras i hängmatta, utan kan få panik och situationen kan förvärras. Det finns ingen garanti för tillfrisknande för en häst med abortvirus för att den placeras i hängmatta.”

UDS besvarar via Facebook den ryktesspridning som förekommit kring fallet med virusabort. Foto: SkärmkopiaLänk till på Facebook med kommentarer

UDS informerar om hela händelseförloppet

Ännu en häst förlorad i sviterna av virusabort

SVA bekräftar virusabort på hästar i två olika stall

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.