Anpassning av sadel efter häst och val av häst är viktigt för den tyngre ryttaren. Foto: Kim C Lundin

Uppföljning av studie: För tunga ryttare kan orsaka ryggsmärta hos hästar

Dr Sue Dyson är en erkänd auktoritet inom forskarvärlden och har tagit fram fakta om hur ryttares vikt och utrustning påverkar hästar. Nej, resultaten säger inte att tyngre ryttare ska sluta rida men det finns saker att ge akt på.

Dr Sue Dyson har en pågående studie

Undern en brittisk konferens, Saddle Research Trust conference, på Nottingham Universitets De Vere konferenscentrum föreläste Dr Sue Dyson om sina senaste resultat i studien om ryttares vikt och hur det påverkar hästar.

Hennes slutsats är:
Tunga ryttare och dåligt passande sadlar skapar muskelspänning och smärta hos hästar.

Dr Sue Dyson förklarade hur hennes studie visart på effekterna i hästarnas rörelsemönster och beteende, hur de reagerar på palpering i sadelläget och ländryggen samt hur stor yta de har. De här resultaten bygger vidare på de tidigare studier som visat hur ryttarvikt förhåller sig till hästarnas vikt och storlek där en lång, tung ryttare i en för liten sadel kan orsaka tillfällig hälta och obehag hos en häst.
Forskarna har tittat på hästarnas gångarter, tecken på stress, krafterna under sadeln , reaktionerna på palpering  samt hur ryggytan förändrades. De testade flera hästar med hjälp av ryttare som var jämförbart ridkunniga (ej nybörjare) men skiljdes sig åt i vikt från liten och lätt till verkligt tung.

Resultaten visade att de två tyngre ryttarna hade svårt att passa i sadlarna som var anpassade efter hästarna. Det påverkade hur krafterna under sadeln riktades och hur stora de blev. Båda ryttarna hamnade på bakvalvet av sadlarna vilket förändrade tryckfördelningen. De tyngre ryttarna gav mest tryck under sadeln på hästarna i studien.

Resultaten visade också att sadelkanalen pressades samman med tyngre ryttare och innebar mindre plats för hästens ryggrad. Detta kopplades samman med en ökning av muskelanspänning för den tyngre ryttaren och med ökad muskelsmärta med den verkligt tunga ryttaren.

Vad innebär resultatet?

Betyder då detta att tunga ryttare ska sluta rida?
Nej, menar Dr Sue Dyson.
”Det viktiga är att hitta en häst med lämplig storlek och kondition. Se till att sadeln är passande för både häst och ryttare för att minska risken för smärta”, konstater hon enligt en artikel i Horse and Hound.

Vad räknas som en tung ryttare

Enligt Dr Sue Dyson beror det helt på vad man avser rida för häst. BMI är inte ett särskilt bra mått för att avgöra vem som är för tung. Man kan enligt BMI var kraftigt överviktig utan att vara tung och omusklad utan kroppskontroll. Hur ryttaren upplevs i sadeln har också med ryttarens längd att göra. Ryttarens förmåga att ha balans och sitta rakt i sadeln påverkar också utfallet av krafter mycket.

Det viktiga ära att stora tunga ryttare har hästar anpassade för dem och att de rids i en välanpassad sadel. Det finns ännu ingen klarindikation på vad förhållandet mellan ryttarens och hästens vikt ska vara – det är får många faktorer som spelar in. Tills forskningen visar vägen finns det traditionella uppskattningar som handlar om att ryttaren till hästen ska förhålla sig som 1:5 eller 1:6, det betyder en 100 kg s ryttare bör ha en häst som väger mer än 500 kg minst.

Mer frågor och svar med Dr Sue Dyson

Källa: Horse and Hound

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.