hand klapp nonsens

Utbrottet av EHV-1: Nästan tre miljoner har delats ut till drabbade ryttare och hästägare

Fonden för hjälp till de som drabbades av EHV-1, EHV Relief Fund, samlade in mer än 270.000 euro, nästan tre miljoner kronor.
Stödet ska gå till de ryttare och hästägare som drabbades ekonomiskt av det stora utbrottet av EHV-1 i Spanien i vintras.

Fonden instiftades av hoppryttarna Emile Hendrix, Peter Charles och Frederick Goltz med stöd från internationella ridsportförbundet FEI, europeiska ridsportförbundet EEF, ryttarnas organisation International Jumping Riders Club, hästägarorganisationen Jumping Owners Club, tävlingsarrangörerna i Equestrian Organisers och hjälporganisationen Riders Help Riders.
Man har nu delat ut ersättning för veterinärkostnader till de som drabbades. Det hade kommit in ansökningar om ersättning motsvarande 354.476 euro och tack vare givarnas generositet där man donerat allt mellan 1000 och 100.000 euro, så har man kunnat täcka 76.8 procent av de kostnaderna.
De som ansökt har bett om alltifrån 24.000 euro till mindre än 650 euro.
De som fått hjälp har uttryckt sin tacksamhet över solidariteten och generositeten och bland annat sagt:
”Vi vill framföra ett stort tack till EHV Relief Fund och till alla människor och organisationer som stöttat oss i denna svåra situation.”

Även FEI:s ordförande Ingmar De Vos har hyllat initiativet:
– Vi är glada att vi har fått stötta detta stortartade initiativ och vill gratulera alla som fått det att hända. Det ekonomiska stödet till ryttarna har varit avgörande för dem och återigen har vi fått se ett exempel på den stora solidariteten inom ridsportvärlden.

När alla pengarna nu delats ut har fonden avvecklats.
Fredrick Goltz, som varit en av grundarna, säger:
– Utbrottet av EHV-1 i Spanien var ofattbart traumatiskt för de som drabbades och vi var glada att vi kunde vara med och lindra de ekonomiska utmaningarna genom fonden. Vi vill framföra ett stort tack till alla som donerade så generöst och visade den sanna andan inom vår sport.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.