Våldtäktsdömde polischefen – driver nu stall där ett femtiotal ungdomar rider

Förre polischefen Göran Lindberg dömdes för grov våldtäkt, sexköp, försök och medhjälp till sexköp, koppleri och misshandel. Idag driver han ett stall i Småland där han hyr ut stallplatser och där ett femtiotal barn och ungdomar håller till.

I januari 2014 släpptes den förre polischefen Göran Lindberg ur fängelset. Då hade han avtjänat sitt straff för grov våldtäkt, våldtäkt, sexköp, försök och medhjälp till sexköp, koppleri och misshandel. I TV4:s dokumentärserie ”Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman” berättas hela historien om hans brott.

Bland hans offer fanns en 17-årig flicka, som han bundit fast och våldtagit så grovt att hon tvingades uppsöka sjukhus.

Nu lever han på en hästgård utanför Vimmerby som han har haft sedan 1980-talet. Tidningen Expressen har besökt gården och beskriver hur ”en strid ström av unga kvinnor och flickor där för att rida.”

De berättar hur vissa i bygden menar att han är värd en andra chans och säger att anläggningen är välskött och hyran för stallplatserna är överkomlig. Andra tar avstånd från honom och en granne säger:

Kapten Klännings närvaro i landsbygdsidyllen har delat byborna i två läger. Vissa pratar om att alla är värda en andra chans. Andra är inte redo att blunda för vad 73-åringen är dömd för. Frågan har bubblat upp till ytan igen efter

En granne säger:

– Jag pratade med en pappa och frågade hur han tänkte när han lät sin flicka gå i ridskola där. Han bara skakade på huvudet och höll för öronen och sa att han inte ville tänka på det.

– Det finns inga problem. De som känner mig vet vem jag är, säger Göran Lindberg själv när han möter Expressen.

Lindberg säger själv att ett 50-tal ungdomar sökt sig till hästgården. Han ser inte att det finns några problem med de brott han dömts för. I mötet med Expressen säger Lindberg att han, 73 år, ”känner sig ung” och skrattar mycket, även när hans brott och hans brottsoffer kommer på tal.

Reportern beskriver hur Lindberg under samtalet skrattar nio gånger – åt våldtäktsoffren, Kriminalvården och rättsväsendet.

Reporterns krönika efter reportaget – ej låst > > >

Här finns artikeln i Expressen i sin helhet – dock låst Premiumartikel > > >

 

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.