Veterinär anmäld: ”Närmast att likna vid en tortyrmetod”

Tränaren och veterinären Daniel Schützer anmäls nu av Länsstyrelsen till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård efter bränningen av en häst som väckte stor uppståndelse för en tid sedan.

Nyligen fick tränaren och veterinären Daniel Schützer, som även är kommunalråd (S) i Årjäng ta emot mycket kritik för att han behandlat en häst med bränning – och dessutom själv lagt ut bilder på detta i sociala medier. Peter Kallings, veterinär och ordförande i European Horserace Scientific Liaison Committee, var en av dem som hårdast kritiserade tilltaget och berättar att han ville förbjuda metoden redan för 20-30 år sedan:

– Med tanke på den medvetenhet vi har i dag kring hästvälfärd, finns det för mig inget försvar att använda sig av en sådan här metod som jag skulle vilja likna vid häxkonst: att ont ska med ont fördrivas. Det finns inga veterinärmedicinska studier på att detta skulle ha någon verkan överhuvudtaget och än mindre på gaffelband. Det är närmast att likna vid en tortyrmetod, sa Peter Kallings i tidningen Travronden.

Nu anmäls Daniel Schützer till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård av länsstyrelsen eftersom metoden inte rekommenderas inom modern hästsjukvård. Nämnden ska pröva om han bör få en disciplinpåföljd.

Lämnade styrelsepost

Daniel Schützer är travtränare, kusk och legitimerad veterinär och satt när händelsen inträffade  i både Svensk Travsports och ATG:s styrelse. Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola, som också är verksam som veterinär, sa att även hon tar avstånd från den här typen av ingrepp. Även Sveriges Veterinärförbund tar avstånd från metoden.

Daniel Schützer avgick med omedelbar verkan ur Svensk Travsports styrelse efter händelsen.

Daniel Schützer fick frågan varför han valt att använda metoden och menade att det är ett sätt att få ökad genomblödning i skadeområdet och att han själv haft goda erfarenheter av att använda metoden.

– Jag hade inte använt metoden om jag tyckt att den varit fel, sa Daniel Schützer i Travronden.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.