Veterinär varnar för att missa vaccinationer. Foto: Pressbild

Veterinär varnar: Så viktigt är det att vaccinera

Veterinär Karl-Henrik Heimdahl, på Agria Djurförsäkring, varnar för att inte följa vaccinationsprogrammen när det gäller häst. Visa sjukdomar är allvarliga och kan leda till döden.

– Jag ser främst behov av vaccin mot stelkramp och hästinfluensa för alla hästar, men även av vaccin mot botulism och virusabort beroende på situationen, säger Karl-Henrik Heimdahl i ett pressmeddelande från Agria.

Han varnar särskilt för vissa typer av sjukdomar – som går att undvika med vaccination. Bland annat tar han upp riskerna med stelkramp.

–  Om hästen skulle drabbas av en dödlig stelkrampsbakterie och inte är vaccinerad, så vet jag av erfarenhet att hästägare ångrar sig djupt, tillägger han.

Stelkrampsbakterierna kan bland annat finnas i jorden. Genom att hästen får sår av olika slag kan bakterierna ta sig in i kroppen och växa till sig.

– Stelkrampsvaccinet är ett väldigt effektivt vaccin som de flesta ger sina hästar idag. Jag kan lova att den som ha sett en häst med stelkramp vill inte vara med om det igen. Det är ett fruktansvärt lidande för djuret, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Influensa

Hästinfluensa är en av de mest spridda infektionssjukdomarna på häst. Normalt sett vaccineras hästar årligen för att minimera riskerna. Ovaccinerade hästar får till exempel inte tävla.

Veterinären vill också slå ett slag för vaccination av botulism i de fall man ger hästarna hösilage eller ensilage. Veterinären påpekar att botulism, precis som stelkramp, är en dödlig sjukdom.

Virusabort

Virusabort har varit mycket omdiskuterat den senaste tiden. Inte minst då ridsportens disciplinnämnd beslutat i ett uppmärksammat ärende där man tävlat trots misstanke om virusabort i stallet.

– Så onödigt att drabbas när man lagt tid och pengar på att få sitt sto dräktigt. De aborterar oftast i slutet av dräktigheten med nästan fullgångna foster – väldigt tråkigt och onödigt, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.