Hemma hos Matt Harnacke – stort reportage och bildfest

Influencern Matt Harnacke bor tillsammans med sin kompis Jesse på en liten gård nära den holländska atlantkusten. Han har 400 000 följare på Instagram och gör modelljobb för Armani och Dolce & Gabbana. Men det är hästarna som hans verkliga passion. Vi var hemma hos Matt och gjorde ett stort reportage!

Matt Harnecke hade tröttnat på de många och långa resor från Australien till Europa som han hela tiden får göra i sitt jobb som modell. Så flytten till Holland var ganska självklar. Där hade han vänner och det blev en bra bas för de många modelljobben i Europa, med bara 45 minuters bilresa till flygplatsen i Amsterdam.
Tjugotvåårige Matt hyr en mysig liten gård inte långt från Amsterdam tillsammans med sin jämnåriga kompis Jesse Drent, även han en hästkille med hundratusentals följare på Instagram. Här finns plats för en handfull hästar, fina hagar, en väldränerad ridbana, skrittmaskin och lite annat. En drömgård i miniatyr.


Vi är lite tidiga och kör runt i omgivningarna ett varv innan vi svänger in genom Matts grind. Runt knuten finns en jätteanläggning med professionell hoppbana och många andra små stall och gårdar som ligger tätt, tätt.
Vi har kommunicerat via Whatsapp innan, lite segt messande fram och tillbaka. Men så ringer han upp och vi har snabbt löst allt och bokat in vårt möte. Trots sin närvaro på sociala medier gillar inte Matt att skriva och messa.
– Jag föredrar alltid att tala i telefon med folk.
Stallet på Matts gård är öppet och har fem boxar med trivsamma halvdörrar. Det är målat i en vacker mörkgrå färg. Vid ridbanan står två infångare från Matts sponsor Longines och ger anläggningen en lite proffsig touch. Huset ligger alldeles nära stallet och ser välunderhållet, typiskt holländskt och ganska rymligt ut, men Matt säger att det är ”lagom, inte för stort”. Vi slår oss ner i en liten paviljong mellan huset, stallet och hagarna, där det är möblerat med sköna stolar och ett bord.
Matt är oerhört artig och omtänksam, frågar gång på gång om han inte får bjuda på något och hör sig för om hur bilresan varit.

Lång flytt från Australien

Det var förra året som Matt flyttade in på gården. Hans älskade dressyrhäst Chase klarade resan från Australien bra. Han fann sig genast tillrätta med de andra hästarna på gården och går sedan dess i hagen tillsammans med dem hela dagarna. Det har dock tagit tid för Chase att återhämta sig efter den långa resan.
– Han tappade mycket muskler och är ännu inte i form för att tävlas, berättar Matt den dagen vi besöker honom.
– Dessutom kommer vi att få börja om från början i Europa, starta på LB och jobba oss uppåt i klasserna tills vi kan tävla på vår tidigare nivå, medelsvår.

Bytte tränare

Matt lämnade sin tränare Denise Rogan bakom sig i Australien, men hoppas att hon kan komma och hälsa på någon gång. De har jobbat tillsammans länge.
– Han har naturlig känsla, naturlig sits och en naturlig kontakt med sin häst, säger Denise. Det är väldigt roligt för en coach att ha en sådan elev
Hon fortsätter:
– Chase är en väldigt stor häst med mycket karaktär. Han är lite av en clown. Man måste hålla det lekfullt och intressant för honom, då blir han intresserad av att göra ett bra jobb. Vi kommer att sakna Matt och Chase.
I Holland tränar Matt nu för Grand Prixryttaren Manon Klijbroek. Han tycker att träningen har blivit väldigt annorlunda, men på ett sätt som passar honom och Chase bra. Och i grunden liknar Manons filosofi den hos hans tidigare tränare:
– För mig är det viktigt att inte bara rida, man ska ha ett starkt band till sin häst och kunna ha kul tillsammans, säger Manon.
Matt jobbar själv en hel del från marken med Chase. Det har han gjort sedan länge, men nu när han delar hus med Jesse lär det bli mer. Jesse är nämligen tricktränare och gör uppvisningar över hela världen.
Chase har lärt sig att följa Matt, göra lite spansk skritt och stegra sig. Det är häftigt att se hur uppmärksam och tillgiven den jättestora hästen är.

Spelade in svensk tv-serie

Matt har många sponsorer men han jobbar närmast FEI och sin huvudsponsor Longines. Han är ambassadör för Longines klockor och promotar olika event för FEI, exempelvis Ryttar-VM.
Men hur i hela friden hamnade han på en tv-inspelning i Sverige?
– Jag fick ett email från producenten (Cecilia Hall, reds anm) som undrade om jag skulle vara intresserad av att göra en tv-serie. Jag har fått flera andra förslag förut som jag tackat nej till, men det här lät intressant och hon var så vänlig och entusiastisk. Jag kände att hon verkligen brann för sin idé, hennes passion fick mig att välja projektet.
Den första inspelningsdagen blev lite av en chock för Matt. Han är van vid långa arbetsdagar och hårda arbetspass som modell, men det här var snäppet tuffare.
– Jag hade varit på jobb dagen innan och hade bara sovit två timmar när jag steg upp för att ta ett flyg till Sverige halv fem på morgonen. Där åkte vi direkt till första inspelningen som var westernridning, sedan vidare till tornerspel, där jag kämpade på i en tung rustning i trettio graders värme.
– Det var meningen att vi skulle ta ett flyg till Stockholm direkt efter det, men de frågade mig om jag kunde tänka mig att fortsätta filma. Visst! sa jag. Så vi fick köra till Stockholm och kom fram ett på natten. Sedan steg vi upp tidigt och fortsatte att filma dagen efter.
Det slutade med att Matt fick jobba 16-timmarsdagar under sin tid i Sverige. Men han hade ingenting emot det.
– Det var de längsta arbetsdagar jag haft någonsin, men jag har aldrig förut haft så kul när jag har jobbat, säger han.

Magiskt att sitta på Roberto

Vad var det roligaste under inspelningarna?
– Allt var fantastiskt, men eftersom jag är dressyrryttare var det magiskt att få sitta på Charlotte och Rasmus Haid Bondergaards Grand Prix-häst Roberto. Likaså dagen med Mattias Jansson och Paulinda Friberg.
Tv-inspelningarna innehöll också många utmaningar, saker som Matt aldrig varit i närheten av att prova på förut.
– Det svåraste var voltigen. Där ska man ha styrka, vighet och fantastisk balans – jag har inte något av det. Det var riktigt skrämmande, en hård knuff ut ur min trygghetszon. Men jag tror att det kommer att bli väldigt underhållande att titta på!
Blir det någon fortsättning?
– Vi hade så roligt när vi jobbade och blev så entusiastiska. Vi började genast planera för att göra en julspecial och för att ta konceptet till fler länder. Man skulle kunna göra så mycket kul med olika kulturer och hästvärldar i olika länder. Själv tycker jag om att få jobba långsiktigt med projekt, så för mig skulle det vara underbart om det blir en fortsättning.
Nu vet vi att det blir en fortsättning. Förproduktionen av säsong två är i full gång och inspelningarna beräknas börja i maj.

Satsade tidigt på dressyr

Serien innehåller dock ingen hoppning. Det kunde väl annars ha varit en nog så spännande utmaning för dressyrryttaren Matt?
– Jag gillar hoppning, men det har aldrig mina hästar gjort. Jag har aldrig haft en häst som kunnat hoppa. Visst har jag varit med i både hoppning och terränghoppning men redan min första häst Jack var ingen hoppare. Han bara slog ner alla bommarna och brydde sig inte ett dugg om det. Redan då bestämde jag mig för att satsa på dressyr.
– Men jag gjorde faktiskt en clinic med Ludger Beerbaum för Longines där jag hoppade! I serien får vi dock spara hoppningen till nästa omgång.

Växte upp i Italien

Matt, som egentligen heter Mattia, kommer inte från en hästfamilj. Hans pappa är från Tyskland och hans mamma från Italien. Det var också i Italien som Matt växte upp när han var liten och det var där han började rida, som åttaåring.
– Jag fick min första häst när jag var tolv år. Min mamma är rädd för hästar, men min pappa har alltid varit ett stort stöd, trots att han inte är ryttare. Min tvillingbror red också när vi var yngre, men han har slutat nu.
Hans bror Steve har aldrig varit intresserad av modellyrket, utan vill hellre jobba bakom kameran och satsar på en karriär som fotograf.
– Vi är inte alls särskilt lika, trots att vi är tvillingar, berättar Matt.

Framgångsrik modellkarriär

Matts modellkarriär började när han upptäcktes på en hästtävling – populärt tillhåll för modellscouter – som sextonåring. Sedan har den gått spikrakt uppåt, han har gått alla de viktigaste visningarna, gjort kampanjer för Armani och Dolce & Gabbana och jobbat med berömda fotografer som Mario Testino.
Ridningen har alltid varit det centrala i Matts liv och han satsar medvetet på att bli så bra som han kan bli. Men inte till vilket pris som helst.
– Min plan för Chase är att vi ska jobba oss upp, klass för klass. Men bara så länge han är glad och nöjd. Jag tycker att man ser för många människor som sparkar och tvingar sina hästar upp till nivåer där de inte borde vara. Jag skulle aldrig kunna göra det.
Hans mål är att nå den nivå som är rätt för Chase.
– Om vi kunde ta oss till Grand Prix vore det helt galet. Men om vi kan ha kul tillsammans i Prix Sankt Georg är det nog för mig. Det är inte meningen att alla ska åka till OS.
Matt skulle gärna köpa en till dressyrhäst. Men Chase är hans soulmate, hans bror. Och han trivs med sin valack och skulle inte vilja ha ett sto.
– Jag tror att det är lättare att övertyga en valack att göra något än ett sto.

Beundrar Carl Hester

Nästa gång vi möts är på Strömsholm där Matt är med och kollar på Carl Hesters clinic, inbjuden dit av sin sponsor Lovisa Beselin på Back on Track, tillika arrangör av clinicen genom sitt Equestrian Academy. Hester är verkligen en förebild för Matt och han är nästan lite blyg när han träffar idolen.
Jag frågar hur det har gått sedan sist och Matt berättar att han inte har kommit igång och startat Chase ännu.
– Jag måste ge honom all tid han behöver. Men det har varit mycket jobb också.

Familjen har utökats med miniatyren Bear, en liten skimmel, som genast blev kompis med Chase. Nyligen var Matt i Spanien och köpte en PRE-hingst, som han döpte till Emporio.
Han ville från början köpa en hopphäst, men förälskade sig i PRE-hästarna och började leta efter en häst som skulle vara äldre än 6 år, inte skimmel och minst 170 cm hög. Det slutade med att han köpte en 4-årig skimmel på 166 cm.
– Jag kunde inte ta mina ögon ifrån honom, han hade en sådan närvaro och resning.
Just nu är Emporio i träning hos Joao Torrao i Portugal.

Matt blir ofta intervjuad i olika modemagasin och förväntas prata om kläder och mode. Han trivs bäst i en svart t-shirt och jeans, så det brukar inte bli några uttömmande svar där. Men han har en väldigt personlig och självklar beskrivning av vad elegans är:
– Elegans för mig, är att vara bekväm i det jag gör och det jag bär. Det handlar om självförtroende. Men hästvärlden är elegansens kungadöme. Min häst gör mig elegant eftersom han i sig själv är elegant. • • •

Har egen Youtubeserie

Matt Harnecke har också gjort en egen tv-serie på Youtube, kallad Chasing the Dream, och som handlar om hans flytt från Australien till Europa. I del två medverkar Patrik Kittel och hans fru Lyndal Oatley, som liksom Matt kommer från Australien. Lyndal har ju själv flugit hästar från Australien till Europa och hade många bra tips för hur man kan få hästen att må bra under den långa flygningen.

 

Några bilder från inspelningen av första säsongen Saddle Up:

Sitsträning med Sveriges främsta expert på ryttarens sits, Mari Zetterqvist Blokhuis.
Matt tränar med Mari Zetterqvist Blokhuis på Segersta Equestrian.
Mental träning med Karin Öljemark.

 

Besöket hos Charlotte och Rasmus Haid Bondergaard var häftigast. Magiskt att får rida fina Roberto.
Voltige var svårast, tyckte Matt Harnacke.
Tidernas varmaste sommar och Matt får prova på tornerspel iförd 30 kilo rustning.
Att köra trav var en av de saker Matt fick testa i tv-programmet.
Matt provar på westernridning.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.