Malin Kroonlund har alltid varit lite större. Vikthånen från andra ryttare gjorde att hon slutade rida. Foto: Privat

Vikthånen bland ryttare gav Malin ätstörningar

Vikthånen blev för mycket för Malin Kroonlund. Det slutade med att hon inte red sin egen häst – på ett helt år.

Malin Kroonlund började rida som tioåring. Det har funnits smolk i bägaren redan från dag ett.

– Jag har alltid varit mer eller mindre överviktig, berättar Malin som ofta mötts av andras fördomar.

– De har haft sin föreställning om hur en ryttare ska vara och hur de ska se ut. Sen kokas allt alltid ner till att det är djurplågeri. Det har blivit ännu mer så under de senaste två, tre åren, särskilt i sociala medier, säger Malin.

Malin Kroonlund äger ett varmblodssto som hon haft sedan hästen var tre år gammal. De ständiga gliringarna blev till sist för mycket.

– Det gick så långt att jag slutade rida henne helt och hållet i ett år. Jag kände att de hade rätt. Att jag är för tjock, säger Malin.

– Jag blev så påverkad. Jag kände att jag förstör och jag förtjänar henne inte.

Trots att veterinär, hovslagare och equiterapeut försökte pusha Malin och förklara att hästen mådde prima och inte for illa så hjälpte det inte mot påtryckningarna.

– På forum har det alltid blivit att jag är en fruktansvärd människa som är för tjock för min häst. Det är precis som att man kan säga vad som helst bara man sitter bakom en skärm.

Ibland har Malin Kroonlund försökt argumentera emot näthatarna. Men det har varit lönlöst, menar hon.

– Det har hänt att jag påpekat att min häst är i toppskick. Då säger de bara ’ja, men tror du inte att den skulle må bättre om den slapp dig’. Så fort det sitter en tyngre ryttare på hästen så kvittar det vad man säger eller hur glad hästen är.

I dag vågar Malin Kroonlund rida igen. Foto: Privat

Malin har fått en släng av sleven både på forum och i privata meddelanden.

–Där kan de skriva och fråga hur jag inte kan förstå att mitt djur lider, säger Malin.

Nu är hon 27 år gammal och kan ta mer distans till de elaka kommentarerna. Idag vågar Malin utöva sitt intresse och skaka av sig många kommentarer. Men det har tagit sin tid.

– Nu skiter jag lite mer i det. Men när jag var mellan 20 och 22 år började jag utveckla ätstörningar, säger hon.

Malin tror att den hårda attityden online också avspeglar sig på ridskolorna. Inte minst för att tyngre ryttare ofta sticker ut i en grupp. Här vill Malin se hårdare tag på ridskolorna för att motverka att elever slutar rida på grund av skam.

– Du får aldrig göra det till något fult. Det är inget fel i att man är för tung för en shettis. Det måste bli mer normalt att man får ta en större häst. Det behöver inte påpekas att man är för tung eller för tjock inför alla, säger Malin och förklarar att det handlar om att ridlärare ofta inte vet hur de ska agera.

– Hästar går från att vara alla barns dröm till att de tänker att de ändå inte passar in. Jag tror risken är stor att man ger upp och slutar. Det är så synd.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.