Influensan kan vara tillfälligt stoppad Foto: Kim C Lundin

Brittiska influensautbrottet kan vara under kontroll – en häst död

Inga nya brittiska influensafall! Efter omfattande åtgärder och arbete med att kartlägga smittspridningen ser det ut som att utbrottet är under kontroll.

Brittiska influensautbrottet bättre under kontroll

De två brittiska organisationerna Animal Health Trust och British Horseracing Authority (BHA) meddelar söndag 10 februari att det inte konstaterats några nya fall av hästinfluensa. Den slutsatsen dras efter att det genomförts ett rigoröst och omfattande provtagningsarbete med påföljande laboratorieanalys. Brittiska influensautbrottet kan ha dämpats.

Flera tusen hästar har provtagits och analyserna är inte klara än. Hittills har resultat för över 1400 galopphästar hunnit analyserat. Hästarna har fått lämna prov på näsflöde – snor, slem och annat där viruspartiklar trivs och frodas, via en så kallad swab. De många hästarna har testats sedan BHA stängde ner all galoppverksamhet, inga lopp har genomförts på flera dagar.

Fler än 5000 swabs har skickats ut till olika galopptränare för att fortsätta provtagningen

Utbrottet började på en galopptränares stallanläggning i Cheshire där totalt sex hästar insjuknat. Det innebär att bedömare håller för troligt att loppen kan återupptas på onsdag.

En häst död

Det finns dock fortfarande fall i en del andra stall utanför BHA:s kontroll. Två anläggningar norr om London har totalt ytterligare fyra konstaterade fall av hästinfluensa. Där har tävlingar, utställningar och jakter ställts in för att det ska gå att få en bättre uppfattning om sjukdomsutbredningen. Animal Health Trust har också bekräftat att en häst som insjuknat har avlivats då den inte klarade av att bekämpa smittan.

Nygamla virusstammar

Animal Health Trust har nu bekräftat att det är det hästinfluensa-virus som kallas Clade 1 som orsakat problemen. Just den virusstammen har tidigare mest grasserat i Nordamerika men är närbesläktad med virusstammen Clade 2 som är den europeiska versionen av hästinfluensa. Animal Health Trust  rekommenderar att redan vaccinerade hästar i Storbritannien ges en påfyllning av sitt vaccin i förtid om det gått mer än sex månader sedan sist. Det hjälper till att bekämpa effekterna av den för hästarna nya virusstammen.

SVA bekräftar virusabort på hästar i två olika stall

FEI varnar för utbrott av hästinfluensa – brittisk galoppsport stänger ner

fakta

Källa

AHA  

BHA

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.