Foto: Fredrik Jonsving

Därför är hösilagebalarna i olika färger

På senare år pryds våra svenska fält inte bara av vita plastade ensilagebalar – utan även mer färgglada varianter. Färgerna symboliserar ofta olika ställningstaganden hos lantbrukaren som äger gården. Men det finns nackdelar.

Blåa, rosa, gröna, gula och vita. Balarna uppkommer i alla möjliga färger och varianter. Vissa färger syftar till att stötta olika organisationer, så som forskning mot bröstcancer eller prostatacancer. En del balar är fyrkantiga och en del runda. Vissa stora och andra små. Några lantbrukare bygger mönster i form av svenska flaggan eller liknande när balarna staplas. Alstren kan ses runt om på våra svenska fält.

Nu har Grovfoderbloggen analyserat de olika färgerna och vilken betydelse färgen har för kvaliteten på fodret, vilket Tidningen Ridsport var först att rapportera om.

Enligt bloggen kan kvaliteten på fodret påverkas av plastens färg. Den vita färgen är inte vald av en slump. Den håller temperaturen i balen nere på en låg nivå, eftersom vitt inte drar till sig värme. Ju mörkare färg – desto mer värme riskerar balen att dra till sig, vilket i sin tur kan ge oönskad bakterietillväxt.

Vit färg har den allra högsta ljusreflektionen, därefter rosa, gul, blå, ljusgrön, mörkgrön och svart. Svart har i särklass lägst reflektion och medför då en mycket större värmepåverkan än t.ex. vit, rosa, gul och blå”, skriver Grovfoderbloggen.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.