Distansryttare tävlade med falskt intyg

Distansryttare stängs av från tävling i ett halvår efter att ha tävlat utomlands under svensk flagg. Kvinnan saknade tillstånd från Svenska Ridsportförbundet. 

Ryttaren, en kvinna, förbjuds att tävla eller medverka på uppvisningar fram till i slutet av juni i år. Beslutet är taget av ridsportens disciplinnämnd och baseras på att kvinnan tävlat med olovligt tillstånd i Förenade Arabemiraten under hösten 2017.

För att delta i tävlingarna laddades ett så kallat LoP upp hos UAE Endurances (landets motsvarighet till svenska ridsportsförbundet). LoP står för letter of permission (enkelt förklarat godkännande). Lopet laddades upp hos ryttares konto och gav sken av att vara upprättat av Svenska ridsportförbundet (SvRF). Ryttaren tävlade sedan under svenskt flagg i distans.

SvRF har i sin tur menat att tillståndet är en förfalskning av ett äkta tillstånd från 2015. Ryttaren uppges ha bekräftat att det är en förfalskning, men nekar till att hon själv laddat upp det.

Hennes förklaring är att hon skulle provrida för ett stall där tanken var att hon senare skulle få jobb. Enligt henne själv var det stallet som anmälde henne till tävlingen och att hon blev förvissad om att det inte skulle vara några bekymmer. Enligt hennes egen utsago trodde hon på detta och menar att hon förutsatte att stallet hade sett till att de nödvändiga tillstånden fanns. Kvinnan har också sagt att hon livnär sig på ridsporten och att en avstängning skulle slå hårt mot henne.

Disciplinnämnden väljer att inte ta hänsyn till det. Man menar att det är på ryttarens eget ansvar att se till att man har rätt tillstånd. Däremot anser man det inte bevisat att kvinnan själv laddat upp det falska intyget.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.